2002/4

Amnesty tunnusti aseistakieltäytyjän mielipidevangiksi

– Marraskuun 1999 jälkeen jo 34 suomalaista mielipidevankia

Amnesty Internationalin kansainvälinen sihteeristö ilmoitti Aseistakieltäytyjäliitolle tunnustaneensa 16.12.2002 jälleen yhden suomalaisen totaalikieltäytyjän mielipidevangiksi. Uusin mielipidevanki on 22-vuotias vantaalainen opiskelija Toni Mäki. Hän on suorittanut siviilipalvelusrikoksesta langetettua 197 vrk:n vankeustuomiota Helsingin työsiirtolassa Vantaalla 21.11.2002 alkaen. Amnesty vaatii Mäen välitöntä vapauttamista.

Sivarikulttuuri kukkii Lapinjärvellä

Siviilipalveluksen suorittavat joka vuosi kymmenet muusikot, kuvataiteilijat, näyttelijät ja kirjoittajat. Sen luusi jo näkyvän Lapinjärven koulutustuskeskuksessa, jossa suurin osa näistä miehistä viettää ensimmäisen palveluskuukautensa. Ja kyllä se näkyykin! Siviilipalvelusmiehet ovat vuosien varrella jättäneet jälkeensä aimo annoksen todisteita elävästä sivarikulttuurista.

Marraskuussa taas suurmielenosoitus SOA:a vastaan

Yli 10 000 ihmistä kokoontui 15.–17. marraskuuta Ft. Benningin sotilastukikohdan porteille vaatimaan the School of the Americas (joka nykyään tunnetaan nimellä the Western Hemisphere Institute for Security Cooperation) sulkemista joka vuosi järjestettävässä suurmielenosoituksessa. Tuhannet osallistuivat väkivallattomaan kansalaistotteemattomuuteen astuessaan suurena joukkona tukikohdan alueelle ja muuttivat sen pääportin SOA/WHISC:n lukemattomien uhrien muistomerkiksi. 95 ihmistä pidätettiin heidän jatkettua pidemmälle ja ylitettyään tukikohdan aidan.

Piknik joukotuhoaseita vastaan

Lokakuun alussa Suomesta matkusti Belgiaan noin neljänkymmenen rauhanaktivistin joukko ottakseen osaa kansalaistottelemattomuuteen Kleine Brogelin lentotukikohdassa 5. lokakuuta. Bomspotting-tapahtumaan osallistui ydinaseiden vastustajia paitsi Belgiasta ja Suomesta myös useista muista Euroopan maista. Kaikkiaan osallistuijia oli arviolta pari tuhatta, joista enemmistö myös yritti tunkeutua sotilasukikohdan sisäpuolelle. Poliisi laski pidättäneensä 1117 mielenosoittajaa.

Yhdistele sisältöä