2002/2

Aseistakieltäytyminen Jugoslaviassa (Serbia ja Montenegro)

Jugoslavia hyväksyi uuden maanpuolustuslain tammikuussa 2002, mutta se ei edelleenkään sisällä aseistakieltäytymistä koskevia säännöksiä. Aseistakieltäytyjät voivat palvella vain aseettomasti armeijassa, mikä ei varmasti ole tyydyttävä ratkaisu. Tiedotusvälineiden jutut ovat aiheuttaneet sekaannusta. Jotkut tiedotusvälineet ovat kirjoittaneet ”sotilaallisesta siviilipalveluksesta”, ja jotkut jopa esittävät tämän vaihtoehdon todellisena siviilipalveluksena, joten monet asevelvolliset ovat epätietoisia.

Antimilitarismia Makedoniassa

Aivan viime aikoihin saakka aseistakieltäytyminen ei ollut minkäänlainen kysymys. Ainoa informaatio, mitä meillä oli aseistakieltäytymisestä Makedoniassa, olivat turvapaikkaa hakevat ihmiset. Ikävä kyllä ei ollut paljon tahoja, joiden kanssa olisimme voineet keskustella näistä asioita 90-luvulla. Jugoslavian hajoamisen jälkeen ja uuden poliittisen sanaston ja organisoitumisen omaksumisen jälkeen Makedonia on yrittänyt seurata läntisiä demokratiamalleja.

15.5. vietettiin jälleen kansainvälistä aseistakieltäytyjäpäivää

Kansainvälinen aseistakieltäytyjäpäivä poiki perinteiseen tapaan toimintaa eri puolilla maailmaa. War Resisters’ Internationalin sovittujen kampanjateemojen lisäksi monissa maissa tuotiin esiin myös muita ajankohtaisia aiheita.

Aseistakieltäytyjäpäivä 2002 ja NATOAseistakieltäytyjäpäivä 2002 ja NATO

Bomspotting – Ydinpommien etsimistä ja estämistä Belgiassa

For Mother Earth on kampanjoinut ydinaseettoman Belgian puolesta viimeiset viisi vuotta. Kampanjoinnin tärkeänä osana ovat olleet “kansalaisten sotarikostarkastukset”, joiden aikana aktivistit ovat tunkeutuneet Kleine Brogelin salaiseen Nato-ydinasetukikohtaan etsimään todistusaineistoa ydinaseiden säilyttämisestä. Vuosien varrella näiden tapahtumien nimeksi on vakiintunut Bomspotting, ja kampanjan alkupäivien pienet sotarikostarkastukset ovat kasvaneet laajaksi ydinaseiden vastaiseksi liikkeeksi.

Yhdistele sisältöä