2002/2

Lapinjärvi By Night - Sivareiden matkassa Lapinjärven yössä

Kevätilta Itä-Uudellamaalla alkaa hämärtää. Siviilipalveluskeskuksen saunassa istuu vielä jokunen mies ottamassa kiukaasta viimeisiä löylynhenkosia irti. Iltapalasämpylät ovat kadonneet nälkäisiin suihin ja keittiö on sulkenut ovensa. Puoli vuosisataa sitten täällä kuultiin mystisiä jyrähdyksiä, joita uutisoitiin laajalti valtakunnan ykköslehteä myöten, mutta nyt Lapinjärven koulutuskeskuksen pihapiiri on hiljainen.

Aseistakieltäytyminen: ihmisoikeus vai antimilitaristista toimintaa?

Onko aseistakieltäytymisessä kysymys yksilön ihmisoikeudesta vai onko sitä lähestyttävä ensi sijassa antimilitaristisena toimintana – välineenä sodanvastustajien päämäärien edistämisessä? Tätä keskustelua on käyty pitkään War Resisters´ Internationalissa ja sen jäsenjärjestöissä. Alla WRI.n työntekijä Andreas Speck ja järjestön taloudenhoitaja Bart Horeman keskustelevat asiasta.

http://akl-web.fi/antimilitarismi/aseistakieltaytyminen_ihmisoikeus_vai_...

Vangitut aseistakieltäytyjät kansainvälisenä aseistakieltäytyjäpäivänä

Armenia

Jehovan todistaja Gevork Palyan tuomittiin 12.9.2001 vuodeksi vankeuteen aseistakieltäytymisestä uskonnollisin perustein. Vaikka Armenia julisti kesällä 2001 armahduksen, jonka seurauksena useita vangittuja Jehovan todistajia vapautettiin, sen jälkeen on tullut uusia tapauksia.

Aseistakieltäytyminen Kroatiassa

Uusi maanpuolustuslaki hyväksyttiin Kroatiassa kuluvan vuoden huhtikuun 6. päivänä. Yksi lain tärkeimpiä tosiasioita on, että siinä selvästi sanotaan että vaihtoehtopalvelusta tullaan säätelemään erillisellä lailla oikeusministeriön (niinkuin tällä hetkellä) tai työ- ja sosiaaliministeriön alaisuudessa.

Yhdistele sisältöä