2002/2

Aseistakieltäytyminen Jugoslaviassa (Serbia ja Montenegro)

Jugoslavia hyväksyi uuden maanpuolustuslain tammikuussa 2002, mutta se ei edelleenkään sisällä aseistakieltäytymistä koskevia säännöksiä. Aseistakieltäytyjät voivat palvella vain aseettomasti armeijassa, mikä ei varmasti ole tyydyttävä ratkaisu. Tiedotusvälineiden jutut ovat aiheuttaneet sekaannusta. Jotkut tiedotusvälineet ovat kirjoittaneet ”sotilaallisesta siviilipalveluksesta”, ja jotkut jopa esittävät tämän vaihtoehdon todellisena siviilipalveluksena, joten monet asevelvolliset ovat epätietoisia.

15.5. vietettiin jälleen kansainvälistä aseistakieltäytyjäpäivää

Kansainvälinen aseistakieltäytyjäpäivä poiki perinteiseen tapaan toimintaa eri puolilla maailmaa. War Resisters’ Internationalin sovittujen kampanjateemojen lisäksi monissa maissa tuotiin esiin myös muita ajankohtaisia aiheita.

Aseistakieltäytyjäpäivä 2002 ja NATOAseistakieltäytyjäpäivä 2002 ja NATO

Antimilitarismia Makedoniassa

Aivan viime aikoihin saakka aseistakieltäytyminen ei ollut minkäänlainen kysymys. Ainoa informaatio, mitä meillä oli aseistakieltäytymisestä Makedoniassa, olivat turvapaikkaa hakevat ihmiset. Ikävä kyllä ei ollut paljon tahoja, joiden kanssa olisimme voineet keskustella näistä asioita 90-luvulla. Jugoslavian hajoamisen jälkeen ja uuden poliittisen sanaston ja organisoitumisen omaksumisen jälkeen Makedonia on yrittänyt seurata läntisiä demokratiamalleja.

Taistelu vedestä

Lähi-Idässä vettä on vähän: Jordaniasta 80–85%, Israelista n. 60% ja Syyriasta 50–65% luokitellaan kuivaksi alueeksi. Näin ollen ei ole yllättävää, että yhden aspektin Israelin ja sen arabinaapurien konfliktissa on muodostanut – ja muodostaa edelleen – kiista alueen vesivaroista.

http://akl-web.fi/israel_palestiina/taistelu_vedesta

Yhdistele sisältöä