Rauhan puolesta Berliinissä

Lauantaina 13.10. oli Saksassa useassa kaupungissa sodan vastaisia mielenosoituksia. Itse osallistuin suurimpaan niistä Berliinissä. Mielenosoituksessa oli ihmisiä järjestäjien mukaan 50 000, poliisi puolestaan arvioi väkimääräksi 15 000. Totuus lienee jotain siltä väliltä.

Saapuessani tapahtuman lähtöpaikalle Alexanderplatzille paikalla oli jo paljon väkeä lämpimässä säässä. Aukiolla oli tapahtuman vakavasta teemasta huolimatta varsin leppoisa tunnelma. Aurinko paistoi, monenlaista musiikkia kuului, kurdit esittivät perinteisiä tanssejaan, ja ihmiset pitivät puheita. Paikalla jaettiin myös ilmapalloja, joissa oli rauhankyyhkyn kuva. Erilaisia banderolleja ja kylttejä mielenosoittajilla oli sadoittain. Median edustajia mikrofoneineen ja kameroineen näkyi myös ilahduttavan runsaasti.

Oli hienoa huomata, että tapahtumaan osallistuneiden ikäjakauma oli suuri. Nuoret punkkarit ja pukuihin sonnustautuneet eläkeläiset vaikuttivat viihtyvän hyvin samassa paikassa tärkeän yhteisen asian yhdistäessä. Varmaankin Saksan - ja erityisesti Berliinin - synkkä historia pitää sodan ja rasismin eri tavalla paikallisten asukkaiden mielissä kuin esimerkiksi suomalaisten. Aukiolla olleissa kansalaisjärjestöjen myyntikojuissa olikin runsaasti myytävänä natsismin vastaista materiaalia. Puheissa ja aukiolla myydyissä lukuisissa lehtisissä esiintyi myös usein termi “kolmas maailmansota”.

Pitkä mielenosoituskulkue kiersi hitaasti Berliinin katuja, ja tunnelma oli lämmin ja rauhaisa. Aggressiivisia iskulauseita ei kuulunut eikä nyrkkejä heilutettu, mikä ei mielestäni etenkään rauhan puolesta järjestettäviin tapahtumiin kuulukaan. Sen sijaan annettiin banderollien, rumpujen ja rauhanlaulujen kertoa kulkueen sanoman. En havainnut vihamielistä käytöstä kohdistuvan edes poliiseihin, joita lehtitiedon mukaan oli paikalla noin 2 000.

Kulkue päätyi aukiolle nimeltä Gendarmenmarkt, jolle monituhatpäinen ihmisjoukko kerääntyi kuuntelemaan puheita. Ainoa ikävä välikohtaus tapahtuman aikana oli, kun muutama uusnatsi yritti pilata tunnelman levittämällä banderollinsa torin laidalla olevan ranskalaisen katedraalin tornista. Kaiken kaikkiaan tapahtuma oli todella onnistunut, ja kaduille oli lähtenyt kirjava ihmisjoukko ilmaisemaan mielipiteensä rauhan ja oikeudenmukaisuuden puolesta.