2001/4

Sivari&Totaali 4-2001 (PDF)

-st_4-2001st_4-2001

Ajatuksia itsenäisyyspäivän paraatin aikaan Joensuussa

Makaan vähän kohmeloisena sängyssä. Hävittäjät vyöryvät ylitseni niin että ikkunat tärisevät. Kasvini tanssivat ikkunalaudalla kuin kuolontanssia. Käväisee mielessä, että kohta rysähtää. Raotan säleverhoa ja näen kuinka armeijan tykit ja kuorma-autot menevät jonossa joenvarressa. Muistan, että on itsenäisyyspäivä. Laulan Jäähyväiset aseille ja menen kylpyyn.

© Juha Marttunen

Totaalivuosi 2001

Vuonna 2001 käräjäoikeuksissa käsiteltiin arviolta kuusikymmentä totaalikieltäytyjäjuttua, kuten Aseistakieltäytyjäliitossa vuoden puolivälissä ennakoitiin. Langettavia tuomioita on vähemmän: joissakin tapauksissa syyte peruutettiin esimerkiksi palveluskelvottomuuspäätöksen takia, joissakin tällainen syy johti muutokseen hovissa. Muutosta haki rangaistuista käräjäoikeuden tuomioon arviolta kolme neljästä ja korkeimpaan oikeuteen vei asiansa noin puolet.

Vuoksiaaltoa vastaan – vastarintaa natsien Saksassa

Aina on ollut ihmisiä, jotka ovat olleet valmiita vaarantamaan henkensä kamppailussa sotaa vastaa ja liian harvoin on huudettu ääneen niiden ihmisten nimiä, joiden vastarinta on – periaatteellisista syistä – ollut väkivallatonta. Alla on joitakin nimiä rauhaan omistautuneiden inspiroivasta kunnialistasta. He ovat kaikki Saksan kolmannen valtakunnan kansalaisia, jotka etsivät ja löysivät keinoja vastustaa natsien sortoa. “Eivät kaikki saksalaiset ole tuollaisia”, huusi saksalainen kveekarityttö, kun kauppias kävi hänen kimppuunsa, kun hän ei esittänyt Heil Hitler -tervehdystä.

Belgialta kielteinen turvapaikkapäätös Jussi Hermajalle

Belgian pakolaiskomissio on ottanut 17.1.2002 kielteisen kannan Suomesta Belgiaan paenneen totaalikieltäytyjä Jussi Hermajan turvapaikkakelpoisuuteen. Hermaja, hänen lakimiehensä ja häntä tukevat antimilitaristiset järjestöt pitävät päätöksen perusteluja juridisesti kestämättöminä. Hermaja valittaa päätöksestä Belgian korkeimpaan hallinto-oikeuteen.

Yhdistele sisältöä