Julkilausuma syyskuun 11. päivän iskusta

Kun kirjoitamme tätä, Manhattan on kuin sotatilassa: kaikki sillat, tunnelit ja maanalainen ovat suljettuna ja kymmenet tuhannet ihmiset kävelevät hitaasti pohjoiseen ala-Manhattanilta. Kun istumme War Resisters Leaguen toimistossamme, ajatuksemme ovat niiden satojen ellei tuhansien newyorkilaisten luona, jotka menettivät henkensä World Trade Centerin romahtaessa. Päivä on selkeä, taivas on sininen, mutta valtavat pilvet kohoavat raunioiden yllä, joissa niin monet kuolivat; mukaanlukien monet pelastustyöntekijät, jotka olivat paikalla kun rakennus lopullisesti romahti.

Luonnollisesti olemme tietoisia, että ystävämme ja yhteistyökumppanimme Washingtonissa ajattelevat samalla tavoin niistä tavallisista ihmisistä, jotka jäivät ansaan Pentagonin osiin joihin suihkukone myös osui. Ja ajatuksemme ovat kaapattujen lentokoneiden viattomien matkustajien luona, jotka vietiin tuhoonsa tänään.

Tällä hetkellä emme tiedä, kuka on hyökkäyksen takana. Tiedämme, että Jasser Arafat on tuominnut teon. Emme halua tehdä laajempaa analyysiä ennen kuin saatavillamme on enemmän informaatiota, mutta muutama asia on selvä. Bushin hallinnon puhe satojen miljardien käyttämisestä Tähtien sota -ohjelmaan on selkeästi samaa huijausta mitä se on ollut alun alkaenkin, kun terrorismi voi noin helposti iskeä tavanomaisemmilla keinoilla.

Korostamme kongressille ja George Bushille, että mihin tahansa vastatoimiin tai politiikkaan USA ryhtyy, on selvää ettei tämä valtio voi enää hyökätä siviilejä vastaan eikä hyväksyä miltään valtiolta mitään politiikkaa, joka kohdistuu siviilejä vastaan. Tämä merkitsisi loppua Irakin vastaisille talouspakotteille, jotka ovat johtaneet satojen tuhansien siviilien kuolemaan. Tämä ei merkitsisi vain palestiinalaisten terrorismin tuomitsemista, vaan myös Israelin toteuttaman palestiinalaisjohtajien murhaamisen ja palestiinalaisväestön häikäilemättömän sortamisen sekä länsirannan ja Gazan jatkuvan miehittämisen tuomitsemista.

USA:n toteuttama militaristinen politiikka on johtanut miljoonien ihmisten kuolemaan Indokiinan sodan tragediasta, Keski-Amerikan ja Kolumbian kuolemankaartien rahoittamisesta Irakin vastaisiin sanktioihin ja ilmaiskuihin. Tämä valtio on suurin “tavanomaisten aseiden” toimittaja maailmassa, ja nuo aseet ruokkivat kaikkein selvintä terrorismia Indonesiasta Afrikkaan. Politiikka, jolla aikoinaan tuettiin aseellista vastarintaa Afganistanissa, johti Talibanin voittoon ja loi Osama Bin Ladenin.

Myös muut kansakunnat ovat syyllistyneet samanlaiseen politiikkaan. Olemme menneinä vuosina tuominneet Venäjän hallituksen toimet Tshetsheniassa tai molempien osapuolten väkivallan Lähi-Idässä ja Balkanilla. Kansakuntamme täytyy ottaa vastuu omista teoistaan. Tähän päivään saakka olemme olleet turvassa rajojemme sisällä. Herääminen päivään, jolloin suurin kaupunkimme on kuin sotatilassa muistuttaa meitä siitä, että tässä väkivaltaisessa maailmassa kukaan ei ole turvassa.

Etsikäämme loppua militarismille, joka on luonnehtinut tätä kansakuntaa vuosikymmeniä. Etsikäämme maailmaa, jossa turvallisuus luodaan aseriisunnan, kansainvälisen yhteistyön ja sosiaalisen oikeudenmukaisuuden avulla, ei sotien laajentamisen ja koston. Tuomitsemme varauksettomasti tämänpäiväisen kaltaiset hyökkäykset, joiden uhreiksi joutuu tuhansia siviilejä. Muistuttakoon tämä perinpohjainen tragedia meitä siitä, millainen vaikutus USA:n politiikalla on ollut muiden maiden siviilien elämään. Tuomitsemme myös refleksiivisen vihamielisyyden tässä maassa asuvia arabisyntyperäisiä ihmiset kohtaan ja kehoitamme amerikkalaisia pitämään mielessään sen kansallisen perintömme osan, joka vastustaa fanaattista kiihkoilua kaikissa sen muodoissa.

Olemme yksi maailma. Voimme elää pelossa ja terrorissa tai voimme suunnata kohti tulevaisuutta, jossa etsimme rauhanomaisia vaihtoehtoja väkivallalle ja mailman voimavarojen oikeudenmukaisempaa jakamista. Kun suremme menetettyjä lukuisia ihmishenkiä, sydämemme vaativat sovintoa, ei kostoa.

War Resisters Leaguen hallituksen jäsenet:

Asif Ullah
Carmen Trotta
Chris Ney
David McReynolds
Joanne Sheehan
Judith Mahoney Pasternak
Melissa Jameson

 


War Resisters League on War Resisters' International -järjestön USA:n sektio. Ylläoleva julkilausuma on kirjoitettu muutama tunti World Trade Centeriin kohdistetun hyökkäyksen jälkeen.