Hovioikeus kumosi muurinmurtajien vankeustuomiot

Helsingin hovioikeus kumosi 5.9.2001 kahden antimilitaristiaktiivin edellisen vuoden kesäkuussa käräjäoikeudessa saamat ehdolliset vankeustuomiot, koska syyte oli nykyisen lainsäädännön mukaan vanhentunut. Pauli Jyrkinewsky ja Jarno Salminen osallistuivat marraskuussa 1997 Muurinmurtajat-ryhmän järjestämään mielenosoitukseen Helsingin kutsuntatilaisuudessa yhdessä kahden muun henkilön kanssa, joita ei saatu lainkaan haastettua oikeuden eteen.

21.11.-97 järjestetyllä tapahtumalla protestoitiin sitä vastaan, että kutsuntatilaisuudet – joissa säädösten mukaan tulisi olla tarjolla puolueetonta informaatiota myös aseistakieltäytymisestä – on kyllästetty sotilaallisella pelleilyllä ja siviilipalvelusvaihtoehto kuitataan tavallisesti huomautuksella. Muurinmurtajat aloittivat kutsuntatilaisuuden karnevalisoimisen torvifanfaarilla, jota seurasi aseistakieltäytyjämanifestin lausunta ja kutsuntalääkärintodistuken repiminen symbolisena mielenosoituksena maailmanrauhan puolesta. Kutsuntatilaisuudessa paikalla ollut vanhempi konstaapeli kanti yhden tapahtumaan osallistuneen hiuksista ulos muiden poistuessa niskuroimatta. Tapahtuma toi mukanaan syytteen “julkisen kotirauhan rikkomisesta”, jota käsiteltiin käräjäoikeudessa vasta yli kaksi ja puoli vuotta myöhemmin. Helsingin käräjäoikeus langetti Salmiselle ja Jyrkinewskylle 21.6.2000 60 vrk:n ehdollisen vankeusrangaistuksen.