2001/2

Sivari&Totaali 2-2001 (PDF)

-st_2-2001st_2-2001

Miekan oppi – kuinka siitä taotaan aura

Olin itse yksi 840:stä Kleine Brogelissa 16. huhtikuuta kiinniotettusta mielenosoittajasta. Vapauduttuani kuuntelin tapahtumaa järjestäneiden aurantakoja-aktiivien kokemuksia päivän tapahtumista. Näyttävästä mielenosoituksesta huolimatta kaikki ei ollut sujunut aivan odotusten mukaan.

Kuinka YK pakotettiin pois Makedoniasta – Miksi YK oli tiellä?

YK:n varoitukset jätettiin huomiotta

YK:n rauhanturvaoperaation Makedoniassa, UNPREDEPin, johtajat varoittivat toistuvasti, etteivät voi taata Jugoslavian ja Makedonian rajan pinnassa olevan YK:n henkilökunnan turvallisuutta, mikäli NATO alkaa pommittaa Jugoslaviaa.

Onko Makedonia viaton?

Ovatko Makedonia ja sen useat ryhmät täysin viattomia?

Eivät tietenkään! Joissain suhteissa albaaneja sorretaan Makedoniassa pahemmin kuin Kosovossa. Niinpä esimerkiksi Pristinan yliopisto oli koulutuksen keskus Kosovon albaaneille, kun taas Makedoniassa albaaneille annettavasta korkeakoulutuksesta on kiistelty lähes vuosikymmen ja vuodesta 1997 enemmistö on pitänyt Tetovon yliopistoa laittomana. Albaanit eivät näyttele yhteiskunnassa väestöosuuttaan (25 - 40 % lähteestä riippuen) vastaavaa roolia; on tietysti toinen asia, onko tämä relevantti kriteeri.

Sivarikeskus suunnittelee koulutusjakson lyhentämistä

Lapinjärven kolutuskeskus valmistelee uudistusta, joka lyhentäisi siviilipalveluksen alussa olevan kolutusjakson nykyisestä 32 vuorokaudesta 28:aan. Samalla koulutuserien määrä vähenisi 20:stä 16:aan vuodessa ja erien koko kasvaisi. Uudistuksen jälkeen keskuksessa olisi kerrallaan vain yksi koulutuserä nykyisen kahden sijasta.

Yhdistele sisältöä