2000/4

Sivari&Totaali 4-2000 (PDF)

st_4-2000st_4-2000

Sivulla: 

4. Kaksi sirkusta, monta pelleä

7. Sivarilakko 7. 11.

8. Amnesty adoptoi taas kaksi suomalaista mielipidevankia

9. Helsingin käräjäoikeus lievensi rangaistusta siviilipalveluksen keskeyttämisestä

10. Sivarikeskuksen johtajalle tuomio sivarin herjaamisesta
- Totaalikieltäytyjä sotavankina

11. Enestam: Ei muutoksia totaalikieltäytyjien kohteluun
- Vangitut totaalikieltäytyjät

Rauha, joka tappaa

Seitsemän vuotta historiallisen Oslon sopimuksen jälkeen palestiinalaiset ovat aloittaneet uuden kansannousun Israelin vuoden 1967 sodassa miehittämillä alueilla. Israelin vastaus on ollut odotettu: kansannousun yhteydessä oli joulukuun 10. päivään mennessä kuollut 318 ihmistä ja loukkaantuneita on yli 10.000. Tanya Reinhart kertoo alla olevassa jutussa, mikä meni vikaan ja miksi.

http://akl-web.fi/israel_palestiina/rauha_joka_tappaa

Vaihtoehtopalvelus makedoniaan?

Makedonian hallitus on jättänyt maan parlamentille esityksen uudeksi maanpuolus-tuslaiksi, johon sisältyy myös mahdollisuus suorittaa siviilipalvelus asepalveluksen sijaan.

Lakiesitys on eittämättä askel eteenpäin, sillä aikaisemmin maassa on ollut mahdollisuus ainoastaan aseettomaan palvelukseen armeijassa uskonnollisista syistä. Silti siihen sisältyy puutteita, joihin Amnesty International ja Ma-kedonian Helsinki-komitea kiinnittivät huomiota 27. 9. 2000 antamassaan kannanotossa.

osittaiskieltäytyminen

Osittaiskieltäytyminen tarkoittaa totaalikieltäytyjäksi ryhtymistä kesken palveluksen. Useimmat osittaiskieltäytyjät protestoivat teollaan siviilipalveluksen epäkohtia vastaan: ylipitkää palvelusaikaa, aseistakieltäytymisoikeuden rajaamista vain rauhan aikaan ja/tai siviilipalvelusjärjes-telmän käytännöllisiä ongelmia.

Taas suurmielenosoitus Fort Benningissä

The School of the Americasin (SOA) sulkemista vaativat aktivistit järjestivät taas 19.11.2000 suurmielenosoituksen koulun edessä Fort Benningin sotilastukikohdassa Georgian osavaltiossa USA:ssa. SOA kouluttaa latinalaisen Amerikan sotilaita. Muutama vuosi sitten paljastui, että oppimateriaaliin on kuulunut mm. kidutukseen ja salamurhien tekemiseen opastavaa kirjallisuutta. Oppilaitoksessa on opiskellut useita maanosan pahamaineisimmista ihmisoikeusrikollisista.

Yhdistele sisältöä