Kansalaisjärjestöt vaativat asevientikieltoa indonesiaan

33 Eurooppalaista kansalaisjärjestöä jätti 18. syyskuuta yhteisen Euroopan Unionin ministerineuvostolle suunnatun lausunnon Ranskan ulkoministerille. Lausunnossa vaadittiin vuonna 1999 käytetyn asevientikiellon Indonesiaan palauttamista voimaan.

Tärkein peruste asekiellon vaatimukselle ovat Länsi-Timorissa tapahtuneet kolmen YK:n virjailijan murhat, mutta muina syinä luetellaan myös levottomuudet ja Indonesian armeijan siviileihin kohdistamat väkivaltaisuudet Acehissa ja Länsi-Papualla.

Aseviennin jatkaminen tarkoittaisi armeijan toimien hyväksymistä ja tekee tyhjäksi Indonesian siviilihallinnon pyrkimykset kriisien rauhanomaiseen ratkaisemiseen.

Allekirjoittajat olivat etupäässä Itä-Timorin kysymyksen kanssa toimivia järjestöjä ja suuria rauhanjärjestöjä. Suomesta allekirjoittajina olivat Sadankomitea ja Rauhan Liitto.