Aktivisti piirtää totaalikieltäytyjän henkilökuvaa

Mm. maahanmuuttajia käsittelleestä dokumentistaan muistetun Visa Koiso-Kanttilan viimeisin projekti, Aktivisti, on valmistunut. Koiso-Kanttila seurasi dokumenttia tehdessään helsinkiläisen – mm. Aseistakieltäytyjäliitossa työskennelleen – kansalaisaktivistin, Otso Kivekkään, elämää puolen vuoden ajan viime vuoden keväästä alkaen. Dokumentin punaisena lankana ovat Otson totaalikieltäytymistä seurannut oikeusprosessi ja hänen vanhempiensa kanssa ratkaisustaan käymät keskustelut.

Dokumentissa Otso käy tapaamassa totaalikieltäytymisestä saamaansa vankeusrangaistusta suorittavaa Henri Helleniä. Myöhemmin vieraillaan Otson oikeudenkäynnissä, joka päättyy odotettuun ehdottomaan tumioon. Dokumentin päätteeksi Otso astuu Seutulan työsiirtolaan vankeusrangaistustaan suorittamaan.

Totaalikieltäytymiseen liittyvien asioiden lisäksi dokumentti kurkistaa myös 90-luvun kansalaistoiminnan sisälle seuratessaan Otsoa mielenosoituksissa ja kokouksissa. Dokumentissa vilahtavat monet viime vuoden keskeiset kansalaisaktivistitapahtumat Aseistakieltäytyjäliiton huhtikuisesta Rauha Kosovoon -mielenosoituksesta Helsingissä kesällä järjestetyn Street Party -kadunvaltaustapahtuman kautta lokakuiseen EU-vastahuippukokoukseen.

Tekijä pyrkii dokumentissa jättäytymään ulkopuolisen tarkkailijan rooliin. Kertojaa dokumentissa ei ole, eikä siinä nähdä yhtään haastatteluakaan. Tämä herättää kysymyksen dokumentissa esitettyjen tilanteiden realistisuudesta. Tuntuu siltä, että vieressä seisova TV-kuvaaja vaikuttaa väistämättä siihen, mitä kuvattavat ihmiset sanovat tai tekevät. Välillä tuntuukin siltä, että Otson vanhemmat korvaavat dokumentissa haastattelijan esittäessään pojalleen kysymyksiä hänen valinnastaan.

Koiso-Kanttila onnistuu kuitenkin kiitettävästi valitsemallaan haasteellisella tiellä ja onnistuu luomaan melko aidolta vaikuttavan kokonaisuuden. Hän onnistuu kertomaan kaiken olennaisen ilman haastatteluja tai ulkopuolista kertojaa. Vaikka perinteisempi dokumenttimalli olisi voinut johtaa selkeämpään lopputulokseen, olisi se saattanut vähentää ohjelman kiinnostavuutta.

Dokumentin sisällöstä korvaan särähtään Otson äidilleen esittämä väite, jonka mukaan hänellä on "SuPo-merkinnät" koska hän on toiminut AKL:ssa. Väite kuulostaa perin oudolta. Vaikka Suojelupoliisi tarkkailee kansalaisaktivisteja, ei tunnu järkeenkäyvältä, että rekisteröidyssä ja valtionapua saavassa yhdistyksessä toimiminen riittäisi tarkkailuperusteeksi. Tällaisen lipsahduksen päätyminen dokumenttiin ei voi olla harmittamatta.

 Joka tapauksessa Aktivisti on mielenkiintoinen ja katsomisen arvoinen kuvaus Otsosta – yhdestä niistä puolestasadasta miehestä, jotka viime vuonna Suomessa tuomittiin vankilaan vakaumuksensa vuoksi.

 

Visa Koiso-Kanttilan dokumentti Aktivisti esitetään TV2:n Dokumenttiprojektissa 1. 11.
Otso Kivekäs vapautui vankilasta 6. 5. 2000.