2000/3

Sivari&Totaali 3-2000 (PDF)

st_3-2000st_3-2000

Sivulla:

4. Ahmatti2000 –kampanja muistutti todellisista turvallisuusuhkista

6. Uudenlaista mielenosoituskulttuuria luomassa
- Vangitut totaalikieltäytyjät

7. Totaalikieltäytyjän sakot muutettiin vankeudeksi – edessä vielä pitkä tuomiokierre

8. Kokemus Lapinjärveltä

9. Muurinmurtajille kovat tuomiot

10. “Me olemme yhä sodassa, aivan erityslaatuisessa sodassa.”

11. Asevelvollisuuskeskustelua Saksassa
- Aseistakieltäytyjiä Euroopan reunoilla

Kokemus Lapinjärveltä

maanantaina 26.6.

Heräsin Joensuusta puoli kuuden aikaan aamulla. Minulle etukäteen lähetettyjen paperien perusteella olin saanut sellaisen käsityksen, että Joensuusta lähtisi bussi koulutuskeskukselle 6.40, kuten Helsingistäkin. Ei lähtenyt.

Ajattelin, että Lapinjärvihän on kätevästi Joensuusta kulkevan kutostien varrella, että minäpä liftaan ainakin Lappeenrantaan saakka. Vartin jälkeen aloin laskemaan ohi ajavia autoja, ja kahden sadan kohdalla luovutin ja kävelin takaisin linja-autoasemalle.

Muurinmurtajille kovat tuomiot

Helsingin käräjäoikeus langetti keskiviikkona 21. kesäkuuta kovat tuomiot kahdelle Muurinmurtajat-kansalaistottelemattomuusryhmän aktivistille. Espoolainen opiskelija Pauli Jyrkinewsky ja pernajalainen pienviljelijä Jarno Salminen saivat molemmat 60 päivää ehdollista vankeutta neljän antimilitaristiaktivistin Helsingin kutsuntatilaisuudessa marraskuussa 1997 toteuttamasta tempauksesta. Tuomarina toimi “raaka-Raili” Heinonen ja syyttäjänä Eija Velitski. Jyrkinewsky suoritti oikeudenkäynnin aikaan totaalikieltäytymisestä langetettua vankeusrangaistusta.

"Me olemme yhä sodassa, aivan erityslaatuisessa sodassa.”

Serbiassa, missä kansalaistoiminta jo nyt on vaarallista, on pian koittamassa järjestöille vielä entistäkin raskaammat ajat. Kosovon sodan virallisesta päättymisestä asti Milosevicin hallitus on jatkuvasti käynyt “erityislaatuista sotaa” länsimaita vastaan. Vainon kohteena ovat nyt ihmisoikeuksien piirissä toimivat Jugoslavialaiset kansalaisjärjestöt.

Serbiassakin on oikeus aseistakieltäytymiseen – siitä vain ei kerrota

Serbian lain mukaan jokaisella on oikeus aseistakieltäytymiseen, mutta lain käytäntö ja asevelvollisten tiedon puute tekevät oikeudesta lähes merkityksettömän.

Serbialainen nuorukainen voi rekisteröityä aseistakieltäyty-jäksi uskonnollisin tai eettisin perustein, kun hänen tulisi rekisteröityä kustuntoja varten. Rekisteröityminen tapahtuu 16-vuotiaana. Aseistakieltäytyminen tämän jälkeen on lain mukaan mahdotonta. Asepalvelus on aloitettava viimeistään 28-vuotiaana.

Yhdistele sisältöä