1998/3

Sivari&Totaali 3-1998

Sivulla:
3 -     Sivarilakko 5.11.1998
4 -     Laki kiertää valiokunnissa
5 -     Uusi rinnakkaisaloite sisään
5 -     Outi tahtoo sanktioita
6 -     AKL:n lausunto työvaliokunnalle 13.11.98
9 -     Sivarille linnaa aamu-unisuudesta
9 -     Siviilipalvelusmiesten määrän lasku vähäistä
10 -     Totaalikieltäytyjien määrä kasvussa
11 -     Rohkeus - Arndt Pekurisen elämä ja teloitus

Mitä nyt Kosov@ssa?

Edellisessä numerossa julkaisimme ruotsalaisen Jan Öbergin analyyseja Kosovan tilanteesta. Tällä kertaa puheenvuoron saa War Resisters International-järjestön valtuuskunnan jäsen ja entinen työntekijä Howard Clark. Alueen nimeä koskevassa kysymyksessä seuraamme tällä kertaa kirjoittajan puolueetonta ratkaisua.

Sivarilakko 5.11.1998

Siviilipalvelusmiesten päivän mittainen työnseisaus 5. marraskuuta onnistui monellakin tapaa mainiosti. Lakkoon osallistuneiden sivareiden määrä (700-1.000, tarkempaa lukua lienee mahdotonta saada selville) oli suurempi kuin ennakkoon ajateltiin; samoin lakon osakseen saama julkinen huomio yllätti järjestäjät iloisesti. Myös lakkopäivän päätapahtuma, mielenosoitus eduskuntatalon edessä, oli varsin suuri ja näyttävä.

Laki kiertää valiokunnissa

Tätä kirjoitettaessa (10.11) siviilipalveluslaki on valiokuntakierroksella eduskunnassa. Puolustus- ja ulkoasianvaliokunta ovat antaneet lausuntonsa, ja seuraavaksi laki siirtyy työasiainvaliokuntaan, josta se jatkaa matkaansa täysistunnon päätettäväksi.

Uusi rinnakkaisaloite sisään

Eduskunnassa jätettiin tiistaina 10.11 uusi rinnakkaislakialoite siviilipalveluslain muutoksista. Kansanedustaja Marjaana Koskisen (sd) ensimmäisenä. allekirjoittamassa aloitteessa esitetään 365 vrk:n palvelusaikaa ja yleishyödyllisten yksityisoikeudellisten palveluspaikkojen hyväksymisen siirtämistä työministeriölle. Kyseessä on kompromissialoite, joka vastaa työministeriön alunperin suunnittelemaa esitystä ja itse asiassa ainakin palvelusajan suhteen myös SDP.n vanhaa kantaa.

Yhdistele sisältöä