Ruokaa - Ei aseita

Food Not Bombs -liike syntyi Bostonissa USA:ssa vuonna 1980. Nykyään sen nimissä toimivia ryhmiä on yli 100:ssa Euroopan, Australian ja Pohjois-Amerikan kaupungissa. Suomeen on tämän vuoden aikana syntynyt kaksi ryhmää: Tampereelle ja Helsinkiin. Helsingin Ruokaa ei aseita tarjoili kasvisruokaa ensimmäisen kerran huhtikuussa, tamperelaiset ovat ehtineet järjestää jo kaksi tapahtumaa.

Food Not Bombs kohtaa jenkkipoliisin repressionFood Not Bombs kohtaa jenkkipoliisin repression
Food Not Bombs mainitsee itselleen kolme perusperiaatetta: kasvisruoan tarjoilemisen, ruoan kierrättämisen ja konsensuksen ryhmän sisäisessä päätöksenteossa. Helsingin ensimmäisessä tapahtumassa näitä sovellettiin varsin vapaasti, sillä noudatimme vain ensimmäistä - eikä kasvissyöntikään ollut mitenkään "ohjelmallisesti" esillä. Runsaasti kehuja osakseen saanut linssipata oli valmistettu kaupasta ostetuista raaka-aineista ja ainoassa tapahtumaa suunnitelleessa kokouksessa ei konsensus-metodiin kiinnitetty sen kummempaa huomiota. Jatkossa näihinkin lähtökohtiin pyritään mahdollisuuksien mukaan kiinnittämään huomiota.

Sen sijaan Helsingin Ruokaa ei aseita painotti ensimmäisen tapahtumansa (sinänsä perin suppeassa) agitaatiomateriaalissa ja julkilausumissaan liikkeen antimilitaristisia lähtökohtia. "Ruokaa jakamalla haluamme vertauskuvallisesti tuoda esiin sen, kuinka järjetöntä on että maailmassa käytetään mielettömiä summia asevarusteluun - maailmassa, jossa lukemattomat ihmiset näkevät nälkää", ryhmä totesi julkilausumassaan. Asia on ajankohtainen myös Suomessa: "Tilanteessa, jossa useimmat myöntävät, että sotilaallisen selkkauksen vaara Suomen lähialueilla on merkittävästi pienentynyt, asevarusteluun haaskattava rahamäärä näyttää vain kasvavan. Samaan aikaan taas kaikista heikommassa asemassa olevien ihmisten toimeentuloa kiristetään ja sosiaalista turvallisuutta heikennetään entisestään."

Kaiken kaikkiaan Helsingin ensimmäinen tapahtuma näytti jättävän useimmille siihen osallistuneista ihan hyvän mielen, vaikka epäkohtiakin esiintyi: jakelun alku myöhäistyi parikymmentä minuuttia, valmistelut jäivät perinteiseen AKL-tyyliin viime tippaan, ulkoinen esillepano oli perin vaatimaton, työnjako oli paikoin jossakin määrin epäkorrekti eikä sääkään suosinut. Kuitenkin kaikki tehty ruoka (toista sataa annosta) jaettiin reilussa kahdessa tunnissa. Asiakaskunta vaihteli satunnaisista työmatkalaisista aseman seudun ryysyproletariaattiin ja palaute oli lähes yksinomaan positiivista. Jatkoa on tarkoitus seurata kesäkuussa.

REA - Suomi