Rauhanaktivistit sulkivat ydinaselaitoksen portit – mukana noin 20 suomalaista

Lehdistötiedote 15.2.2010 klo 18

Noin 20 suomalaista rauhanaktivistia sulki ydinaselaitoksen pääportin noin seitsemäksi tunniksi Englannissa, Aldermastonissa. Suomalaiset estivät pääsyn portista yhdessä noin 10 ruotsalaisen ja sveitsiläisen rauhanaktivistin kanssa istumalla sen edessä toisiinsa kahliutuneina.

Suomalaisten tempaus oli osa tänä aamuna järjestettyä laajempaa väkivallatonta kansalaistottelemattomuustapahtumaa, jossa noin 800 Britanniasta ja muualta Eurooppasta kotoisin olevaa ydinaseita vastustavaa aktivistia tukkivat kaikki Aldermastonin ydinaselaitoksen portit. Tapahtuman tarkoitus on painostaa Britanniaa toimimaan velvoitteensa mukaisesti ydinaseriisunnan edistämiseksi.

Aldermastonin ydinaselaitoksessa (AWE Aldermaston) suunnitellaan, tuotetaan ja huolletaan Britannian ydinaselaivaston ydinkärkiä. Se sijaitsee Etelä-Englannissa noin sadan kilometrin päässä Lontoosta.

Haagin kansainvälinen tuomioistuin totesi jo vuonna 1996, että ydinaseilla uhkaaminen ja niiden käyttö on vastoin kansainvälistä lakia. Myös vuonna 1968 voimaan astunut ydinsulkusopimus asettaa ydinasevalloille velvollisuuden ydinaseriisuntaan. Tästä huolimatta Britannia päätti vuonna 2007 uudistaa ydinaseistuksensa. Päätöstä Aldermastonissa rakennettavien ydinkärkien uudistamisesta ei kuitenkaan ole vielä tehty. Silti tutkimustyö laitoksessa jatkuu.

Ydinaseet ovat uhka kaikille maapallon asukkaille. Ydinasevarusteluun tuhlataan valtava määrä voimavaroja, jotka tulisi käyttää todellisten uhkakuvien ja ongelmien ratkaisemiseen. Ydinaseet ovat myös olennainen osa NATO:n sotilaallista strategiaa”, Aseistakieltäytyjäliitto toteaa.

Pääportin blokkaus Aldermastonissa