9. Tunneli vapauteen

23.8.2001

Antimilitaristinen kansalaistottelemattomuusryhmä Muurinmurtajat järjesti torstaina 23.8.2001 kansalaistottelemattomuustapahtuman Helsingin tutkintavankilassa Katajanokalla parhaillaan vangittuna olevan totaalikieltäytyjä Antti Rautiaisen vapauttamisen puolesta. Kolme antimilitaristiaktiivia heitti vankilan muurille lakanaköyden ja alkoi kaivaa vankilan muurin ali tunnelia vertauskuvallisena osoituksena siitä, etteivät voi hyväksyä ihmisten vangitsemista mielipiteidensä johdosta. Poliisi keskeytti kaivamisen reilun puolen tunnin jälkeen. Tapahtumaan osallistuneiden henkilötiedot kirjattiin ylös, mutta ketään ei kiinniotettu.

 

22-vuotias Antti Rautiainen on totaalikieltäytyjä, joka ei halua osallistua myöskään kutsuntoihin. Tämä onkin johdonmukaisin tapa osoittaa vastalause asevelvollisuusjärjestelmää kohtaan, sillä kutsunnat ovat tilaisuus, joissa ihmisten palvelusvelvollisuus sotakoneistoa kohtaan määrätään - ja myös aseistakieltäytyjien palveluskelpoisuus määriteltäisiin mahdollisia sodanaikaisia tehtäviä varten, sillä aseistakieltäytymisoikeushan on Suomessa tunnustettu vain rauhan aikana.

Rautiainen vangittiin heinäkuun puolivälissä suorittamaan 59 päivän muuntorangaistusta. Vankeus on seurausta hänelle vuosina 1997-2000 kutsunnoista poisjäämisistä sekä erilaisissa mielenosoituksissa langetetuista päiväsakoista. Sakot muutettiin vankeudeksi Helsingin käräjäoikeudessa viime vuoden elokuussa ja Kotkan käräjäoikeudessa tämän vuoden huhtikuussa. Näillä näkymillä Rautiaisella on edessään pitkä tuomiokierre, sillä voimassaoleva lainsäädäntö ei estä totaalikieltäytyjien useampikertaista tuomitsemista kaikissa tilanteissa.

Kutsunnoista poisjääminen johtaa nimittäin nykyisessä tilanteessa erikoislaatuiseen sakkokierteeseen, joka on kohtuuton ja asettaa Rautiaisen kaltaiset kutsunnoistakin kieltäytyvät totaalikieltäytyjät eriarvoiseen asemaan muihin verrattuna. Kutsunnoista poisjäänyt totaali etsintäkuulutetaan ja kun hän joutuu tekemisiin poliisin kanssa, hänelle langetetaan sakkorangaistus sekä uusi määräys saapua kutsuntoihin. Kun hän jättää menemättä, sama toistuu. Kierre saattaa jatkua jopa useita vuosia ja tuottaa lukuisia sakkorangaistuksia, jotka taas muutetaan ehdottomaksi vankeudeksi, mikäli niitä ei varattomuuden takia kykene maksamaan. Kierteen jälkeen odottaa vielä "asevelvollisuudesta kieltäytymisestä" langetettava 197 vrk:n ehdoton vankeusrangaistus. Rautiainen määrättiin osallistumaan kutsuntoihin ensimmäistä kertaa marraskuussa 1997, joten hänen kohdallaan kierre on jatkunut jo lähes neljä vuotta ja tuottanut tähän mennessä kymmenen kutsunnoista kieltäytymisestä.

Muurinmurtajat on alkuvuonna 1997 syntynyt vapaamuotoinen antimilitaristinen kansalaisrymä, jonka toimintatapana on avoin ja väkivallaton kansalaistottelemattomuus. Tämänpäiväinen oli yhteensä yhdeksäs sen järjestämä kansalaistottelemattomuustapahtuma.

Lehdistötiedote 23.8.2001 klo 18.00