14. Maanpetturi valtasi päävartion

 Maanpetturi päävartion katolla

  • Poliisi pidätti katselijoita

10.2.2003

Kuusitoista kertaa kutsunnoista kieltäytynyt Antti Rautiainen miehitti päävartion Helsingin Kruununhaassa. Maanpuolustusvihamielinen Muurinmurtajat-ryhmä tuki Rautiaisen suorittamaa päävartion toiminnan häirintää. Miehityksen tarkoitus oli heikentää Suomen armeijan NATO-yhteensopivuutta ja nakertaa suomalaisten maanpuolustusintoa.

Rautiainen kiipesi päävartion katolle mukanaan banderolli "Oikeutta totaalikieltäytyjille" sekä katkaistu kivääri-lippu. Paikalle pillit ulvoen kaahannut poliisi poisti hänet sieltä. Rautiaisen lisäksi poliisi kiinniotti myös neljä rauhanaktivistia, jotka seurasivat tapahtumaa julkiselta jalkakäytävältä päävartion edestä. Heistä kaksi oli paikalla seuraamassa tapahtumaa ja osoittamassa solidaarisuutta Rautiaiselle, kaksi muuta taas tiedotusvälineiden edustajina. Pikkuroban poliisiasemalle kuljetut kiinniotetut tekivät välittömästi vapauduttuaan rikosilmoituksen laittomasta vapaudenriistosta.

Kutsunnoista kieltäytymisellään Antti Rautiainen on toistuvasti yrittänyt häiritä Suomen puolustusvoimien toimintaa syksystä 1997 lähtien. Rautiaisen mielestä kaikenlaiset valtiolliset armeijat turvaavat ainoastaan hallitsevan eliitin etua. Kutsunnoista kieltäytyminen on johtanut Rautiaisen hänen oikeuksiaan rikkovaan tuomiokierteeseen, jossa hänelle määrätään toistuvasti sakkorangaistus ja uusi kutsuntapäivä. Rautiainen on kieltäytynyt maksamasta sakkoja, ja neljä kutsunnasta poisjääntiä hän on sovittanut muuntorangaistuksena vankilassa vuonna 2001. Laittomaan ja loputtomaan tuomiokierteeseen turhautunut Rautiainen on päättänyt ottaa käyttöön kovaotteiset suoran toiminnan keinot, missä hän on saanut tukea pahamaineisilta Muurinmurtajilta.

Lehdistötiedote