6. Konsulaatin valtaus Tshetshenian sotaa vastaan

28.5.2000

Antimilitaristinen kansalaistottelemattomuusryhmä Muurinmurtajat järjesti Tshetshenian sodan vastaisen tapahtuman Turussa sunnuntaina 28. toukokuuta. Kuusi antimilitaristiaktivistia kiipesi ensin aidan yli Venäjän konsulaatin pihalle ja sieltä edelleen tikkaita pitkin kymmenisen metriä korkean rakennuksen katolle. Kansalaistottelemattomat ilmoittivat, etteivät lähde katolta vapaaehtoisesti niin kauan kuin sota Tshetsheniassa jatkuu.

Katolle päästyään konsulaatin valtaajat avasivat mukanaan tuomansa Tshetshenian sodan vastaiset sekä katkaistu kivääri-banderollit ja aloittivat maan tasalle jääneen noin 30-henkisen mielenosoittajajoukon kanssa suomenkielisten "Rauha Tshetsheniaan" ja venäjänkielisten "Näpit irti Tshetsheniasta"-iskulauseiden huutamisen.

Tapahtumalla tuotiin esille vastalause Venäjän hallituksen sotapolitiikkaa kohtaan. Viime syyskuussa alkaneen toisen Tshetshenian sodan aikana Venäjän joukot ovat tulittaneet siviilejä, tuhoneet asuntoja, murhanneet ihmisiä summittaisesti ja aikaansaaneet valtavan pakolaiskatastrofin. Lisäksi sodan aloittaminen merkitsi Venäjän ja Tshetshenian toukokuussa -97 tekemän rauhansopimuksen yksiselitteistä pettämistä. Muutamaa päivää ennen valtausta Venäjä uhkaili vielä pommittaa tshetsheenisissien koulutustukikohdiksi väittämiään kohteita Afganistanissa.

Sodan aiheuttamien kärsimysten kohteeksi on joutunut tshetsheenien lisäksi venäläisiä ja muita sota-alueella asuvia eri kansallisuuksia edustavia ihmisiä - joita yhdistää kärsimysten ohella se, että kaikki ovat Venäjän federaation kansalaisia. Vaikka Tshetshenian sota onkin suurelta osin kadonnut sekä Venäjän että muun maailman valtatiedotusvälineistä Groznyin valtauksen jälkeen, taistelut jatkuvat yhä maaseudulla, viattomat siviilit kärsivät edelleen ja satojen tuhansien ihmisten elämän edellytykset on tuhottu vuosiksi eteenpäin. Koska ns. "kansainvälinen yhteisö" on tosiasiassa pyrkinyt painamaan Tshetshenian tapahtumat villaisella, on välttämätöntä, että ainakin kansalaiset eri maissa tuovat mielipiteensä julki voimakkaasti.

Riippumatta siitä, kuinka paljon painoa antaa Venäjällä viime syksystä alkaen liikkuneille huhuille, joiden mukaan koko sota on sen oikeuttamiseen käytettyjä kerrostalojen räjäytyksiä myöten puhtasti Venäjän johdon masinoima - aihetodisteitahan tähän suuntaan on olemassa - Venäjän hallituksen toimintaa Tshetsheniassa voi luonnehtia vain petolliseksi, piittaamattomaksi, häikäilemättömäksi ja rikolliseksi. Samaan aikaan kun maan johtajat pönkittävät asemaansa käymällä sotaa ja luomalla viholliskuvia tiedotusvälineiden avulla, kymmenet miljoonat venäläiset elävät köyhyysrajan alapuolella. Valtauksella halusimmekin osoittaa solidaarisuutta myös rauhan ja oikeudenmukaisuuden puolesta Venäjällä kamppailevia ihmisiä kohtaan.

Turun poliisi toimii

Puolisen tuntia valtauksen alkamisen jälkeen katolle kiivenneiden puolenkymmenen poliisin lähestymistapaa leimasi loppua kohden pitkälti henkilökohtaiseksi vittuiluksi muuttunut jaarittelu siitä, kuinka toimintamme estää heitä keskittymästä Turun huumeongelman vastaiseen taisteluun. Huolestuminen olikin epäilemättä aiheellista, sillä kuusihenkisen avoimesti ja väkivallattomasti toimineen kansalaistottelemattomuusryhmän aisoissa pitämiseen tarvittiin viisi autopartiota, yksi moottoripyöräpoliisi sekä suojelupoliisin paikallinen edustaja.

Päätökseensä olla poistumatta vapaaehtoisesti niin kauan kuin sotiminen jatkuu vedonneet muurinmurtajat eivät totelleet poliisin poistumiskäskyä. Pari tuntia valtauksen alkamisen jälkeen paikalle saapui tikasauto. Poliisit retuuttivat tässä vaiheessa käsirautoihin kahlitut aktivistit auton koriin, joka laski heidät maahan. Tämän jälkeen heidät vietiin poliisiautoilla Turun poliisitaloon, josta heidät vapautettiin kuulustelujen jälkeen seuraavana iltapäivänä.

Kansalaistottelemattomia epäillään ainakin kotirauhan rikkomisesta ja virallisen käskyn noudattamatta jättämisestä, mahdollisesti myös varkauden yrityksestä. Viimeksi mainittu viitannee muutaman maan pinnan tasolla olleen mielenosoittajan yritykseen laskea konsulaattirakennuksen viereisessä lippusalossa liehunut Venäjän lippu puolitankoon. Tämän tapahtuessa kansalaistottelemattomuuteen osallistuneet olivat kuitenkin jo rakennuksen katolla, eikä kukaan todellisuudessa yrittänyt anastaa tai vahingoittaa mitään konsulaatin alueella ollutta omaisuutta.

Kaj Raninen

Julkaistu Sivari&Totaalissa 2/00

 

…Putkassa

Turun poliisi ottaa meidät kiinni ja laittaa meille käsiraudat Venäjän konsulaatin katolla iltakahdeksalta. Palokunnan tikasauton avulla meidät siirretään autoon, joka kiidättää meidät poliisiasemalle. Henkilötietojen kirjaamisen jälkeen kukin viedään omaan koppiinsa.

Putka johon jouduin on huomattavasi mukavampi kuin edellisellä kerralla, Indonesian lähetystön valtauksen jälkeen viime syksynä. Saan puhtaat Lakanat. Kopissa on WC ja vesihanakin toimii. Putkan lukuisissa seinäkirjoituksissa riittää lukemista koko illaksi.

Seinäkirjoituksissa kohtaan oudon maailman, johon en ole ennen törmännyt. Kirjoituksissa vilahtelevat huumausainerikokset ja varkaudet. Monessa kirjoituksessa kuvastuu ahdistus; monet ovat viettäneet viikkoja tutkintavankeudessa tässä muutaman neliön kopissa. Jotkut on viety täältä suoraan lääninvankilaan.

Monet kehottavat seinäkirjoituksissaan tovereitaan "kiistämään kaiken". Jotkut lähettävät terveisiä kavereilleen - jotkut terveiset näyttävät myös löytäneen perille. Kirjoituksista päätellen muutama henkilö on vieraillut tässä putkassa useampaankin kertaan. Eniten huomiota kirjoituksissa saa "Makkonen"-kuulustelija, joka ei vaikuta kovin suositulta putkassa aikaa viettäneiden keskuudessa. "Jethro Tull kolahtaa paremmin kuin tämä ovi", lukee putkan ovessa. Siitä olen samaa mieltä.

Tupakoiden loputtua alkaa maistua venäjänreissulta taskuun jäänyt mahorkkapaperrossi. Venäläinen työläistupakka "Belomorkanal" on nimetty Vienanmereltä Itämerelle johtavan kanavan mukaan. Sitä sai Jekaterinburgista askin alle markalla.

Kun olen menossa nukkumaan, viereiseen koppiin lukitun hermot pettävät. Hän vaikenee vasta puolen tunnin karjunnan jälkeen. Yö on hiljainen ja saan nukuttua pitkästä aikaa todella hyvin. Aamulla putkan ovessa oleva luukku aukeaa. Tarjolla on puuroa ja kinkkusämpylä. Kun kerron olevani kasvissyöjä, kehottaa "tarjoilija" minua ottamaan kinkun pois sämpylän välistä.

Kuulustelun alkaessa kello lähestyy kahtatoista ja olen ollut kiinniotettuna jo lähes kuusitoista tuntia. Kuulustelu sujuu rauhallisesti. Vastattavanani on viisitoista kysymystä. Kuulustelija kirjoittaa vastaukseni pöytäkirjaan ilman näsäviisaita huomautuksia tai kommentteja.

Palatessani putkaan kuulustelija antaa luettavakseni Aku Ankka -lehden ja pari Valitut palat -kirjaa. Luettuani pari tuntia kirjaa totean Aku Ankan huomattavasti tasokkaamaksi lukukokemukseksi. Ovi aukeaa uudelleen muutaman tunnin jälkeen ja minut viedään tiskille, jossa myös muut valtaukseen osallistuneet ovat keräilemässä taskujensa takavarikoitua sisältöä. Vapautuessamme kello on 15.10 ja Turun kadut ovat sateen jäljiltä märkiä.

Sampsa Oinaala

Julkaistu Sivari&Totaalissa 2/00

 

Kovat sakot turussa

Venäjän konsulaatin Turussa toukokuun lopussa vallanneet kuusi Muurinmurtajat-ryhmän aktiivia olivat oikeuden edessä 25.10., mutta päätös annettiin kansliassa vasta reilut pari viikkoa myöhemmin. Kim Langer, Sampsa Oinaala, Kaj Raninen, Risto Räikkä ja Panu Väänänen saivat julkisrauhan rikkomisesta ja niskoittelusta 40 päiväsakkoa kukin, Maarit Hellman nuorena henkilönä 30 päiväsakkoa. Lisäksi mielenosoittajien käyttämät banderollit tuomittiin takavarikoitavaksi valtiolle.

Ryhmän jäsenet kiipesivät aidan yli Venäjän konsulaatin alueelle, josta jatkoivat edelleen tikkaita pitkin konsulaatin katolle. Siellä he levittivät banderollinsa ja huusivat yhdessä konsulaattialueen ulkopuolelle jääneiden n. 30 mielenosoittajan kanssa Tshetshenian sodan vastaisia iskulauseita. "Viime vuoden syyskuussa alkaneen toisen Tshetshenian sodan aikana Venäjän joukot ovat tulittaneet siviilejä, tuhoneet asuntoja, murhanneet ihmisiä summittaisesti ja aikaansaaneet valtavan pakolaiskatastrofin. Venäjän hallituksen toimintaa Tshetsheniassa voi luonnehtia vain petolliseksi, piittaamattomaksi, häikäilemättömäksi ja rikolliseksi. Samaan aikaan kun maan johtajat pönkittävät asemaansa käymällä sotaa ja luomalla viholliskuvia tiedotusvälineiden avulla, kymmenet miljoonat venäläiset elävät köyhyysrajan alapuolella", valtaajat totesivat kannanotossaan.

Syyttäjä ilmoitti oikeudenkäynnissä vaativansa rangaistusta yksityisen kotirauhan rikkomisesta, mutta oikeus antoi tuomion julkisrauhan rikkomisesta. Muurinmurtajia oikeudessa avustanut Aseistakieltäytyjäliiton lakiasiainsihteeri Juha Keltti luonnehtiikin tuomiota osin varsin merkilliseksi. Jos syyte, josta ei selvinnyt ennen kuin oikeudessa syyttäjän tarkoittavan yksityistä kotirauhaa, ylipäänsä tutkitaan, se olisi pitänyt hylätä. Teonkuvauksessa ei ollut yksityisen kotirauhan mukaisia tekijöitä. Tuomioistuin päätti kuitenkin tuomita julkisrauhan rikkomisesta uuden lievemmän lain mukaan, mutta silloin teon olisi pitänyt olla myös tekohetkellä voimassaolleen julkista kotirauhaa koskevan lainkohdan mukaan rangaistava ja siitä olisi pitänyt syyttää.

Oikeudenmukaiseen oikeudenkäyntiin kuuluu, että vastaajilla on oikeus lausua kaikista oikeudellisista kysymyksistä. Olihan minulla mukana Oikeuden perusteokset -sarjan rikosoikeutta koskevasta osasta professori Ari-Matti Nuutilan kirjoittama kohta, jossa nimenomaan todetaan että vieraiden valtojen konsulaatit jäävät virastorauhaa koskevan säännöksen soveltamisalan ulkopuolelle, mutta kun asiasta ei ollut puhetta en siihen vedonnut, Keltti kuittaa.

Kun kysymys oli lievää kansalaistottelemattomuutta sisältävästä mielenosoituksesta, sodanvastaisten banderollien tuomitseminen valtiolle ei myöskään ole asianmukaista. Toivottavasti Turun käräjäoikeus toimii sitten johdonmukaisesti ja tuomitsee rattijuoppojen autot valtiolle, Keltti huomauttaa.

Julkaistu Sivari&Totaalissa 4/00