Jan Öberg: Tulitauko Itä-Ukrainaan - nyt Venäjän vetäytyminen, YK sisään ja NATO ulos

Jan Öberg

Lund, Ruotsi 3.9.2014 - 11:30 CET

Tänään tiedotettiin, että Ukrainan ja Venäjän presidentit ovat sopineet ensimmäisten raporttien mukaan pysyvästä tulitauosta Itä-Ukrainassa.

Tämä on todellakin hyvä uutinen kyseiseltä alueelta.

Se asettaa NATO:n huippukokouksen Walesissa tämän viikon torstaina ja perjantaina uuteen valoon.

Tulitauko tulee vakiinnuttaa

Puhelimitse saavutettu yhteisymmärrys on kuitenkin vain alku: suuri ongelma on yksityiskohdissa. Toisekseen, toistaiseksi ei ole mainittu, että Itä-Ukrainan taistelijat ovat mukana sopimuksessa.

Aika YK:n rauhanturvaajille

Kolmanneksi, luotettava tulitauko tarvitsee puolueettomien tarkkailjoiden ja kykenevien ihmisten valvontaa. Tämän voivat tehdä vain YK:n rauhanturvaajat - mahdollisesti venäläisen ja ukrainalaisen henkilökunnan kanssa.

YK:n olisi pitänyt olla läsnä jo kuukausia sitten - kuten TFF ehdotti jo ennen kuin ampuminen alkoi. Sotilaallisten "sinibarettien", siviilipoliisien ja siviiliviranomaisten - tuhansien sellaisten. Yksikään tulitauko ei kestä, mikäli ei ole nopeasti paikalle saatavaa, puolueettomasta henkilökunnasta koostuvaa kansainvälistä läsnäoloa.

Proxy-luonteisen sodan Ukrainassa ja Ukrainasta täytyy loppuua.

Lisäksi, Itä-Ukrainan rauhoittuminen tulee nähdä ennakkoehtona poliittisille uudistuksille Kiovassa ja keskusteluille Ukrainan roolista ja rakenteesta tulevaisuudessa. Mikään nykyisen kaltainen vallankaappaukseen perustuva hallitus ei voi johtaa tietä todelliseen demokratiaan.

Mikäli Venäjä on sekaantunut sotilaallisesti, sen tulee vetäytyä

Neljänneksi - on ollut lukuisia raportteja erilaisesta Venäjän sotilaallisesta läsnäolosta Ukrainan alueen sisällä, jotkut niistä ovat luotettavampia kuin toiset.

Kaikkiin sotiin on liittynyt tiedotussotia, psykologisia operaatioita ja juttujen syöttämistä - ja vain harvat tiedotusvälineet pystyvät filtteröimään niitä.

Ottaen huomioon tämän konfliktin rakenteen ja historian vuodesta 1989 alkaen ei olisi yllättävää, mikäli Venäjä on sotilaallisesti läsnä Ukrainassa.

Kuuluisa toisaalta, raskaansarjan tiedusteluammattilaiset kutsuvat näitä raportteja 'epäilyttäviksi' ja muistuttavat meitä valheista, joita meille kerrottiin ennen hyökkäystä Irakiin.

On ilmiselvää, että mikäli tällainen läsnäolo on, Venäjän tulee vetäytyä.

NATO:n tulisi pysyä poissa


Viidenneksi - Ukrainan ja Venäjän välillä sovittu tulitauko tekee kaikista NATO:n yrityksistä sekaantua Ukrainaan moraalittomia.

USA, NATO ja EU-maat kantavat vähintään 80% vastuun Ukrainan kriisistä ulkomailta yllytetyn hallituksen vaihdoksen sekä EU:n Ukrainalle antaman ultimaatumin, jonka mukaan sen tulee liittyä joko EU:iin tai itäiseen tulliunioniin takia. Ja pitkällä aikavälillä - NATO:n laajentumisen Baltian tasavalloista Tbilisiin johdosta.

Tästä politiikasta puuttuu valtiomiesmäisyyttä, se on piittamatonta Gorbatsoville vanhan kylmän päättyessä annetuista lupauksista ja Venäjän silmin katsottuna se voi näyttää vain provokatiiviselta.

Uutisten mukaan USA ja/tai NATO aikovat:

a) perustaa uudet hienot nopeantoiminnan 'keihänkärkijoukot";

b) ennaltasijoittaa aseita useisiin Itä-Euroopan maihin;

c) panna liikkeelle 1100 sotilasta 13 valtiosta, mukaanlukien USA, Englanti, Kanada, Georgia, Saksa kahden viikon sisällä;

d) järjestää sotaharjoituksia Ukrainassa - Rapid Trident myöhemmin tässä kuussa;

e) hävittäjäkoneita on jo siirretty lähemmäksi Venäjää;

f) useat maat ovat sallineet NATO:n koneiden ylilennot ja Ruotsi ja Suomi ovat allekirjoittamassa isäntämaasopimukset;

g) NATO:n vahvistaminen kaikkialla Ukrainan ympärillä

h) Ukrainalle on luvattu sotilaallista apua

i) NATO:n pääsihteeri Fogh Rasmussen - mies, jonka ennen kaikkea tanskalaiset tietävät olevan valmis valehtelemaan sodan käynnistämiseksi - jatkaa Ukrainan houkuttelemista NATO-jäsenyydellä.

Kaikki nämä ovat - ilman mitään epäilystä - kielteisiä, eskaloivia toimenpiteitä, jotka kertovat kaikesta muusta kuin kunnioituksesta toisten ihmisten intressejä kohtaan ja halusta luoda rauhaa.

NATO:n tulisi näin ollen huippukokouksessaan torstaina ja perjantaina keskustella siitä, kuinka se voisi osallistua todellisen rauhan luomiseen ja heittää roskakoriin sen, jota on tiedotusvälineiden ja tiedusteluelinten raporttien mukaan jo suunniteltu. 

TFF
http://www.transnational.org