NEAT - North European Aerospace Testrange

NEAT:en kuuluu 360 km kertaa 100 km (36000 km2) rajoitettua ilmatilaa ja 1650 km2 rajoitettua maa-aluetta (laajenettavissa 3000 km2:in) ja se on näin ollen Euroopan suurin maalla sijaitseva harjoitusalue. Se on FMV:n (Ruotsin puolustusmateriaalihallinto, joka hoitaa Vidselin harjoitusaluetta) ja SSC:n (Ruotsin avaruusyhtiö, joka hoitaa Estrangen avaruuskeskusta) yhteishanke. Sitä on käytetty jo yli 50 vuotta ohjusten ja lentokoneiden testaukseen sekä miehittämättömien alusten operoimiseen ja aseiden integroimiseen.

NEAT on avoinna 24 tuntia päivässä, 7 päivää viikossa vuoden ympäri. Sillä on palveluita ja infrastruktuuria ilma-alusten testaamiseen, arvioimiseen ja operoimiseen kaikille alustyypeille (lentokoneet, helikopterit, miehittämättömät lentokonejärjestelmät, ohjukset ja avaruusjärjestelmät).

Vuonna 2009 NATO:n nopean toiminnan joukot järjestivät vuoden laajimman sotaharjoituksensa NEAT:n alueella. Kaiken kaikkiaan harjoitukseen osallistui noin 800-900 NATO:n ja NATO:n ulkopuolisten valtioiden sotilasta ja 50 hävittäjää Saksasta, Suomesta, Iso-Britanniasta, Italiasta, Norjasta, Puolasta, Portugalista, Ruotsista, Turkista, Yhdysvalloista ja NATO:n tutkalentokone laivue. Myös lentokoneita NATO:n Airborn Warning and Control Systemistä (AWACS) ja muita helikoptereita ja kuljetuslentokoneita osallistui harjoitukseen. Britannian kuninkaallinen laivasto lähetti HMS Illustrious -lentotukialuksen, joka oli sijoitettuna Irakiin ja Bosniaan vuonna 1990 ja Sierra Leoneen vuonna 2000.

Vuonna 2010 Yhdysvaltojen Euroopan sijoitetut ilmavoimat (USAFE) järjesti pommitusharjoituksen NEAT:ssa. Harjoitukseen osallistui noin 20 sotalentokonetta ja 250 Yhdysvaltojen sotilasta. Harjoituksen yksityiskohdat olivat salaisia ja FMV ei suostunut kertomaan kuinka, mitä, milloin tai miksi Yhdysvaltojen ilmavoimat harjoitteli, mikä oli suuri muutos edelliseen vuoteen.

Ruotsalaiset ja ulkomaalaiset asevoimat järjestävät harjoituksia ja kokeita NEAT:ssa. Seuraavat valtiot ovat järjestäneet harjoituksia NEAT:issa: Norja, Unkari, Saksa, Belgia, Italia, Tsekki, Tanska, Suomi, Iso-Britannia, Turkki, Espanja, Alankomaat ja Yhdysvallat. Lisäksi NATO on järjestänyt harjoituksia, joihin on osallistunut useita sen jäsenvaltioista.

Asevalmistajat kuten Saab, Rayethon ja Alenia Aeronautiva testaavat aseitaan ja asejärjestelmiään NEAT:issa. Esimerkkejä testattavista aseista: Airborne Early Warning Control System, Unmanned Combat Air Vehicle, the Advanced Medium Range Air to Air Missile (AMRAAM), the Sidewinder missile, the Eurofighter, Gripen, Eagle, Hawk, F16, Bamse. Tulevaisuudessa Neuronia (miehittämätön lennokkijärjestelmä jota on kehittänyt muun muassa Saab) testataan NEAT:issa.

Lainaus NEAT:n presentaatiosta: ”Kaikista uusista hankkeista joita suunnitellaan alueelle, yksi erottuu joukosta, koska se on Euroopan lippulaivahanke – NEURON. NEURON UAS:ia testataan Euroopassa useissa paikoissa, joista NEAT:ssa tehdään aseiden integroimiskokeet. Nämä järjestetään vuoden 2012 jälkeen. On myös mahdollista että tavallisia lentokokeita, joita on suunniteltu muille koealueille, voidaan siirtää NEAT:iin jos ensisijaisen alueen kanssa on ongelmia. Mahdollisuus vaihtaa aluetta tekee kokeista taloudellisia.”