Haluavatko suomalaiset sotaa? Ainakin kansalaisia valmistellaan sitä varten...

Julkaistuaan kesän ja syksyn aikana suuren joukon armeijaa ja armeijapalvelusta mainostavia juttuja, tarjosi Yle 2.12. tilaa militarismin kritiikille - venäläisen militarismin.

Jutun esittelemä toisen maailmansodan ympärille rakennettu sankarimyytti tai sota-aseiden esittely kouluikäisille nuorille Venäjällä ovat huolestuttavia ja huomionarvoisia ilmiöitä. Mutta onko todellakin niin, että ne ovat sitä ainostaan Venäjällä?

Jutussa kerrotaan esimerkkinä venäläisen kouluopetuksen militarisomisesta, että "joissakin kouluissa rynnäkkökiväärin käsittelyä opetetaan jo nyt lapsille säännöllisesti."

Mutta kun Yle esitteli alkusyksystä Suomen armeijan ysiluokkaisille suuntaamaa Intti Tutuksi -projektia, ei 15-vuotiaille järjestettävää laseraseammuntaa, käsikranaattien heittoa tai panssarintorjuntaohjuksen käsittelyä luonnehdittukaan "kouluopetuksen militarisoimiseksi", vaan aihetta katsottiin parhaaksi käsitellä ilman minkäänlaista kritiikkiä.

Myöskin toisen maailmansodan tapahtumien laajasta esillä pitämisestä, niiden hyödyntämisestä tämän päivän politiikassa tai sotaveteraanien vierailuista kouluissa taitaisi löytyä esimerkkejä Venäjääkin lähempää.

"Lasten militarisointi Venäjällä on kasvava ja hätkähdyttävän suuri ongelma, johon ollaan havahduttu myös Suomessa. Samankaltaisille ilmiöille ollaan kuitenkin useimmiten sokeita, mikäli ne koskettavat omaa maata tai oman maan liittolaisia", kirjoitti Esa Noresvuo Antimilitaristi-lehden numerossa 3/19.

Kaj Raninen