Vanunun vangitsemisen viimeinen vuosipäivä tiistaina

Tiedotusvälineille 30.9.2003 klo 0.00

Aseistakieltäytyjäliitto pitää informaatiokojua Helsingin keskustassa

Israelin salaisen ydinaseohjelman englantilaiselle Sunday Times-lehdelle vuonna 1986 vuodattaneen Mordechai Vanunun kidnappaamisen 17. vuosipäivää vietetään tiistaina 30.9. Vanunu vapauttamisen puolesta toimivat ryhmät järjestävät tapahtumia useissa kymmenissä kaupungeissa eri puolilla maailmaa. Aseistakieltäytyjäliitto, joka on järjestänyt Suomessa Vanunun tapaukseen liittyvää toimintaa 90-luvun puolivälistä lähtien, pitää vuosipäivänä informaatiokojua Kolmen sepän aukiolla Helsingin keskustassa klo 13-17. Kojulla jaetaan informaatiota Vanunun tapauksesta ja Israelin salaisesta ydinaseohjelmasta sekä kerätään allekirjoituksia vetoomuksia, joissa vaaditaan Vanunun välitöntä vapauttamista.

Israelin tiedustelupalvelu kidnappasi Vanunun Italiasta 30.9.1986, hieman ennen kuin hänen paljastamansa tiedot julkaistiin. Vuonna 1988 hänet tuomittiin salaisessa oikeudenkäynnissä 18 vuodeksi vankilaan. Tuomio tulee täyteen ensi syyskuussa ja israelilaiset viranomaiset ovat ilmoittaneet, että Vanunu tullaan vapauttamaan 22.4.2004. Tukikampanja, joka vaatii hänen välitöntä vapauttamistaan, jatkaa kuitenkin luonnollisesti toimintaansa.

Vaikka Vanunu joutuu tämänhetkisen tilanteen mukaan istumaan tuomionsa lähes päivästä päivään, ei tukikampanjan pitkään jatkunut työ ole mennyt hukkaan: tukijoiden eri puolilla maailmaa luoma paine on avannut sekä Vanunun eristyssellin oven että salailupolitiikan, jolla Israelin hallitus ja sen tukijat ovat pyrkineet suojelemaan maan ydinaseohjelmaa.

Vietettyään vankeutensa yksitoista ja puoli ensimmäistä vuotta lähes täydellisessä eristyksessä, Vanunu pääsi maaliskuussa 1998 elämään "normaalia" vankilaelämää muiden vankien kanssa. Israelin ydinaseohjelmasta on viime vuosina - yli neljäkymmentä vuotta sen aloittamisen jälkeen - ensimmäistä kertaa puhuttu avoimesti myös maan sisällä. Loppuvuonna -99 julkistettiin suurin osa aikoinaan salaiseksi julistetun Vanunu-oikeudenkäynnin asiakirjoista. Helmikuussa 2000 taas Israelin parlamentissa Knessetissä keskusteltiin ensimmäisen kerran ydinaseista. Aihe, joka aikaisemmin oli täydellinen tabu, on ollut koko ajan enemmän esillä myös israelilaisissa valtatiedotusvälineissä.

Israel aloitti ydinaseohjelmansa kehittämisen yhteistyössä Ranskan kanssa vuonna 1956. Ensimmäiset käyttövalmiit ydinaseensa se lienee saanut valmistettua 60-luvulla. Tällä hetkellä sillä on asiantuntijoiden arvioiden mukaan 200-300 ydinasetta.