Tamperelaismiehelle vankeutta totaalikieltäytymisestä

lehdistötiedote 9.5.2005, klo 19.00

Loviisan käräjäoikeus tuomitsi tänään tiistaina 22-vuotiaan tamperelaisen myyjän 197 päivän ehdottomaan vankeusrangaistukseen. Tamperelaismiestä syytettiin siviilipalvelusrikoksesta. Hän oli ilmoittanut kieltäytyvänsä siviilipalveluksen suorittamisesta joulukuussa 2004.

Päämotiivikseen kieltäytymiselleen tamperelaismies mainitsee elämän kunnioitukseen perustuvan maailmankatsomuksensa. "Aseet luovat pelkoa, ja pelko luo vihaa", hän sanoo. Hän toteaa myös, että palvelukseen pakottaminen merkitsee ihmisen itsemääräämisoikeuden loukkaamista.

Tamperelaismies viittasi oikeudessa kohtelunsa syrjivyyteen palveluksesta vapautettuihin ryhmiin - Jehovan todistajiin, naisiin ja ahvenanmaalaisiin - verrattuna. Arvostellessaan aseistakieltäytyjien kohtelua Suomessa viime vuoden marraskuussa YK:n ihmisoikeuskomitea ilmaisi huolensa mm. siitä, ettei Jehovan todistajille myönnettyä erityiskohtelua ole laajennettu koskemaan muita aseistakieltäytyjäryhmiä. Komitea vaati Suomea lopettamaan tämän "tiettyjä ryhmiä hyödyttävä jaottelun". Loviisan käräjäoikeuden päätökseen tämä ei kuitenkaan vaikuttanut.

Toukokuun alussa Suomen vankiloissa istui 30 siviilipalvelusrikoksesta tai asevelvollisuudesta kieltäytymisestä tuomittua totaalikieltäytyjää. Määrä on kasvanut voimakkaasti viime vuosina. Kun kymmenisen vuotta sitten totaalikieltäytyjiä oli vuosittain 15-20, viime vuosina määrä on ollut 60-70. Totaalikieltäytyjien määrän kasvu on suurelta osin seurausta rangaistuksenomaisesta palvelusajasta ja muista siviilipalveluksen ongelmista.