PANEELIKESKUSTELU SIVARILAIN MUUTTAMISESTA TIISTAINA (15.9.1998)

PANEELIKESKUSTELU SIVARILAIN MUUTTAMISESTA TIISTAINA

Aseistakieltäytyjäliitto ja Rauhanpiippu järjestävät tiistaina 15.9 paneelikeskustelun "Tulisiko siviilipalvelusta lyhentää". Keskustelu alkaa klo 18.00 Helsingin yliopiston sosiologian laitoksen auditoriossa (Unioninkatu 35).

Keskustelemassa ovat:

 

 • Erik Eroll (majuri, puolustusministeriö, siviilipalvelusasiain neuvottelukunnan varajäsen)
 • Otso Kivekäs (totaalikieltäytyjä, kieltäytyi siviilipalveluksesta osittain sen pituuden johdosta)
 • Jaakko Laakso (kansanedustaja, ensimmäinen allekirjoittaja lakialoitteessa, jossa vaaditaan sivarin lyhentämistä 240 vrk:n ja muutamia muitakin parannuksia)
 • Pertti Rauhio (työministerin erityisavustaja)

  Keskustelu siviilipalveluksen lyhentämisestä ja mahdollisesti muistakin lakimuutoksista käynnistyi varusmiesten palvelusaikamuutoksen myötä. Heinäkuun alussa voimaan astuneet palvelusajat merkitsivät armeijan lyhimmän palvelusajan lyhentymistä kahdella kuukaudella ja keskimääräisen lyhentymistä n. kuukaudella. Siviilipalvelus kestää 395 vrk.

  Vaatimuksia siviilipalvelusajan lyhentämiseksi on perusteltu lähinnä sillä, että nykytilanteessa siviilipalvelus on kestoltaan syrjivä . Asiaan on ottanut kantaa mm. Amnesty International, joka on ilmoittanut tunnustavansa suomalaisia totaalikieltäytyjiä mielipidevangeiksi nykyisessä tilanteessa.

  Keskustelun alkuvaiheessa (viime talvena) työministeriö näytti olevan sitä mieltä, että sivarin kestoa tulisi lyhentää, mutta noin maaliskuun lopusta lähtien se on ilmoittanut, ettei palvelusajan lyhentämiselle ole esitetty "riittävän hyvää perustetta". Työministeriö ei ole kuitenkaan vielä jättänyt esitystään siviilipalveluslain muutoksista. Puolustusministeriö on vaatinut palveluksen pidentämistä vähintään 14 kuukauteen.

  Tiedotusvälineiden edustajat ovat tervetulleita seuraamaan keskustelua. Lisätietoja sekä tapahtumasta, että siviilipalveluslainmuutoksen tilanteesta Aseistakieltäytyjäliitosta.

   

 •