Jälleen vankeustuomioita totaalikieltäytyjille

Lehdistötiedote 30.3.2007 klo 18.00

Loviisan käräjäoikeus on langettanut jälleen vankeustuomion kahdelle totaalikieltäytyjälle. 25-vuotias lahtelainen Timo Mäkelä sai 30. maaliskuuta 181 päivän vankeusrangaistuksen siviilipalvelusrikoksesta. Samaan aikaan tuomiolla ollut Alexander Högström sai puolestaan 183 päivää. Mäkelä oli ilmoittanut kieltäytymisestään joulukuussa 2006, Högström taas marraskuussa.

Molemmat vetosivat oikeudessa vankeustuomion syrjivyyteen: Jehovan todistajat vapautetaan palveluksesta rauhan aikana, mutta muut yhtä vahvan vakaumuksen omaavat kieltäytyjät tuomitaan pitkiin vankeusrangaistuksiin. Lisäksi siviilipalvelus on kestoltaan rangaistuksenluontoisen pitkä asepalvelukseen verrattuna. Mm. YK:n ihmisoikeuskomitea on kiinnittänyt huomiota molempiin epäkohtiin.

2000-luvulla vankeuteen on tuomittu jokaisena vuotena yli 50 aseistakieltäytyjää. Maaliskuun alussa tuomiotaan oli suorittamassa 18. Viime syksynä valmistunut ehdotus uudeksi siviilipalveluslaiksi (pdf) ei ole tuomassa parannusta totaalikieltäytyjien tilanteeseen, sillä sen mukaan Suomen ihmisoikeussitoumusten kannalta kyseenalaiset vankeusrangaistukset jatkuvat myös tulevaisuudessa. Myöskään siviilipalveluksen pituutta ei oltaisi riittävästi lyhentämässä.