Amnesty International adoptoi kaksi totaalikieltäytyjää

Lehdistötiedote 17.11.2003

Siviilipalveluslaki tuottanut jo 45 mielipidevankia

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty Internationalin kansainvälinen sihteeristö on ilmoittanut Aseistakieltäytyjäliitolle tunnustaneensa 14.11. kaksi vangittuna olevaa totaalikieltäytyjää mielipidevangiksi. Uudet mielipidevangit ovat 20-vuotias Kontiolahdelta kotoisin oleva Johannes Lilja ja 19-vuotias helsinkiläinen Lasse Jansson. Molemmat suorittavat siviilipalvelusrikoksesta langetettua maksimimittaista 197 vrk:n tuomiota. Lilja on ollut vangittuna heinäkuusta, Jansson elokuusta lähtien.

Lilja oli hakenut siviilipalvelukseen kutsunnoissa syksyllä 2001 väkivallan vastaisen vakaumuksensa johdosta, mutta ilmoitti myöhemmin kieltäytyvänsä sen suorittamisesta siviilipalveluksen rangaistuksenomaisen pituuden, sen yleisen yhteiskunnallisen tarkoituksettomuuden ja siviilipalvelusjärjestelmän käytännöllisten epäkohtien johdosta. Hänet tuomittiin vankeuteen Loviisan käräjäoikeudessa kesäkuussa 2002. Hovioikeus piti tuomion ennallaan tämän vuoden kesäkuussa antamassaan päätöksessä.

Jansson puolestaan haki siviilipalvelukseen syksyllä 2002, mutta kieltäytyi suorittamasta sitä vastalauseena siviilipalveluksen rangaistuksenluontoiselle pituudelle ja muille epäkohdille. Hänet tuomittiin Loviisan käräjäoikeudessa toukokuussa 2003. Hän ei valittanut tuomiosta.

Amnesty International on tunnustanut marraskuun 1999 jälkeen yhteensä jo 45 suomalaisia totaalikieltäytyjiä mielipidevangeiksi, koska pitää siviilipalveluksen kestoa rangaistuksenluontoisena: siviilipalvelus (395 vrk) on yli kaksi kertaa yleisimmän varusmiespalveluksen (180 vrk) mittainen. Amnesty tulee ilmoituksensa mukaan jatkamaan totaalikieltäytyjien tunnustamista mielipidevangeiksi siihen saakka kunnes siviilipalvelusaika lyhenee. Järjestön mukaan siviilipalvelus saisi olla korkeintaan puolitoista kertaa varusmiespalveluksen yleisimmän keston mittainen.

Siviilipalvelusajan lyhentämistä on käsitelty eduskunnassa viimeksi syksyllä 2000. Tuolloin eduskunta päätti hylätä hallituksen esityksen palvelusajan lyhentämisestä 12 kuukauteen. Tämä muutos ei toteutuessaankaan olisi riittänyt ratkaisemaan mielipidevankiongelmaa. Suomalainen siviilipalvelus poikkeaa kestonsa suhteen merkittävästi sekä siviilipalveluksen kestoa koskevista kansainvälisistä suosituksista että muiden Länsi-Euroopan maiden käytännöistä. Niissä Länsi-Euroopan maissa, joissa asevelvollisuus on edelleen voimassa, siviilipalvelus on joko samanmittainen tai hieman asepalveluksen peruskestoa pidempi.

Siviilipalveluksen rangaistuksenomainen kesto ja muut ongelmat ovat vaikuttaneet totaalikieltäytymisen voimakkaaseen lisääntymiseen viime vuosina. 1990-luvun puolenvälin tienoilla totaalikieltäytyjiä oli vuosittain 10-20, viime vuosina heitä on Aseistakieltäytyjäliiton arvion mukaan ollut 50-70. Lokakuun alussa Suomen vankiloissa istui yhteensä 19 siviilipalvelusrikoksesta tai asevelvollisuudesta kieltäytymisestä tuomittua aseistakieltäytyjää.

Lilja ja Jansson lienevät tällä hetkellä ainoat Amnesty Internationalin tunnustamat mielipidevangit Euroopan Unionin alueella. Suomen lisäksi Kreikka on ainoa EU:n jäsenmaa,. jossa järjestö on viime vuosina puuttunut aseistakieltäytyjien kohteluun. Amnesty Internationalin vuosiraportin 2003 mukaan viime vuonna mielipidevankeja oli kuudessa Euroopan ja entisen Neuvostoliiton alueen maassa: Armeniassa, Suomessa, Sveitsissä, Turkissa, Valko-Venäjällä ja Venäjällä.