Totaalikieltäytyjälle pitkä tuomio Kouvolassa - lähetä vastalauseviesti Kataiselle!

tiedotusvälineille 26.11.2012 klo 16.00

20-vuotias Imatralla asuva totaalikieltäytyjä Joonas Norrena sai tänään maanantaina 179 vuorokauden valvontarangaistustuomion Kymenlaakson käräjäoikeudessa Kouvolassa. Häntä syytettiin asevelvollisuudesta kieltäytymisestä. Hän oli kieltäytynyt asevelvollisuuden suorittamisesta Vekarajärven varuskunnassa tämän vuoden heinäkuussa. Pääministeri Kataiselle osoitetun vastalauseviestin voi käydä lähettämässä War Resisters´ Internationalin sivustolta.

Norrena totesi kieltäytymisilmoituksessaan, ettei suostu olemaan tekemisissä väkivaltaan valmistautuvan armeijalaitoksen kanssa. Hän ihmettelee, miksi Suomi yhtenä viimeisistä Euroopan maista pitää edelleen yllä asevelvollisuutta ja näkee, että sotilaiden ja aseiden vähentäminen on ainoa mahdollisuus saavuttaa rauhaa. Siviilipalvelukseen hän suostuisi osallistumaan, mikäli se olisi samanmittainen kuin lyhin varusmiespalvelus.

Kotiarestina toimeen pantava valvontarangaistus mahdollistui totaalikieltäytyjien rangaistusmuotona marraskuussa 2011. Se onkin kuluneen vuoden aikana korvannut aikaisemmin ainoana vaihtoehtona käytössä olleen vankeusrangaistuksen totaalikieltäytymisen yleisimpänä seuraamusmuotona. Aseistakieltäytyjäliitto pitää valvontarangaistuksen mahdollistamista edistysaskeleena, mutta se ei riitä korjaamaan totaalikieltäytymiseen liittyviä ihmisoikeusongelmia.

YK:n ihmisoikeuskomitea on vaatinut Suomelta Jehovan todistajien erityiskohtelun laajentamista koskemaan myös muita aseistakieltäytyjäryhmiä. Käytännössä tämä tarkoittaisi pysyvän ja vahvan vakaumuksen omaavien aseistakieltäytyjien vapauttamista asevelvollisuuspalveluksesta.

lisätietoja: Aseistakieltäytyjäliitto ry, 040-8362786