Rauhanaktivistit estivät kulun ydinaselaitoksen porteista lähes tunniksi - kiinniotetut suomalaiset vapautettu

tiedotusvälineille 2.9.2013 klo 23.45

Englannissa kansalaistottelemattomuustapahtumassa kiinniotetut 6 suomalaista rauhanaktivistia on päästetty vapaaksi maanantaina illalla.  Suomalaiset tukkivat Burghfieldin ydinaselaitoksen pääporttia toisiinsa kahliutuneena. Englannin poliisi otti heidät kiinni maanantaina aamupäivällä.

Suomalaisten rauhanaktivistien kansalaistottelemattomuus oli osa toimintapäivää, jonka aikana useat eri puolilta Eurooppaa saapuneet rauhanaktivistien ryhmät estivät pääsyn Etelä-Englantilaiseen Burghfieldin ydinaselaitokseen. Kaikkiaan kansalaistottelemattomuus ydinaselaitoksella kesti 14 tuntia ja sen aikana otettiin kiinni 22 rauhanaktivistia. Pääsy laitokseen oli kokonaan estetty lähes tunnin ajan.

Tapahtuma oli osa kaksiviikkoista kansainvälistä rauhanleiriä, jonka järjestäjinä ovat brittiläinen ydinaseita vastustava Trident Ploughshares -ryhmä sekä ACTION Atomic Weapons Eradication (Action AWE) -kampanja. Leiri vaatii, että Iso-Britannia alkaa todella toteuttaa allekirjoittamaansa ydinsulkusopimusta ja lopettaa aikeensa ydinaseohjelmansa uudistamiseksi, sekä liittyy neuvotteluihin kaikkien ydinaseiden kieltämiseksi. Leirille osallistuu toistakymmentä suomalaista sekä ihmisiä kaikkialta Iso-Britanniasta, Ranskasta, Belgiasta, Espanjasta, Hollannista ja Saksasta. 

Iso-Britannia suunnittelee Trident-ydinasejärjestelmänsa uusimista. Toteutuessaan uusi järjestelmä saattaisi lietsoa uutta ydinvarustelukierrettä ja aiheuttaa vakavaa haittaa pyrkimyksille maailmanlaajuiseen ydinaseriisuntaan. Iso-Britannian ydinaseet suunnitellaan, valmistetaan ja huolletaan Burghfieldin ja Aldermastonin ydinaselaitoksissa, joiden ympärillä vuoden 2013 alkupuolella alkanut rauhankampanja Action AWE toimii.

Lisätietoja:
Aseistakieltäytyjäliiton järjestösihteeri Kaj Raninen 040-836 2786
http://actionawe.org

Kuvia kansalaistottelemattomuudesta:
http://actionawe.org/pictures-from-burghfield-blockade-2nd-sept-2013/

Reaaliaikaista infoa tapahtumapaikalta Twitterissä: @ActionAWE #aawe

 

Katso myös aiempi tiedote tapahtumasta.