Rauhanaktivistille sakkoja kansalaistottelemattomuudesta

Lehdistötiedote 11.2.2011 klo 14.30

Helsingin käräjäoikeus tuomitsi helsinkiläisen rauhanaktivistin Lauri Punamäen 20 päiväsakon rangaistukseen ja 264 euron vahingonkorvaukseen 11.2.2011. Rangaistuksen perusteena oli ”vahingonteko”. Tuomittu oli osallistunut viime vuoden maaliskuussa Muurinmurtajat-ryhmän ulkoministeriön luona järjestämään kansalaistottelemattomuustapahtumaan.

Kolme rauhanaktivistia levitti tapahtumassa Afganistanin sodassa vuodatettua siviilien verta symboloivaa vesiliukoista punaista maalia ulkoministeriön metalliportteihin ja ikkunoihin sekä maahan ministeriön rakennuksen eteen. Samaan aikaan Helsingissä pidettiin ulkoministeriön järjestämää NATO-seminaaria. Poliisi otti paikalta kiinni kahdeksan ihmistä, joista muut olivat valokuvaajia ja banderolleja kantavia mielenosoittajia. Tapahtumassa tehdyistä aiheettomista kiinniotoista kannellaan eduskunnan oikeusasiamiehelle.

Helsingin käräjäoikeus otti rangaistusta määrätessään lieventävänä seikkana huomioon, että teko tehtiin aineelliset vahingot minimoiden ja että kansalaistottelemattomuuden periaatteiden mukaisesti tuomittu oli yhdessä muiden tekoon osallistuneiden jättäytynyt tarkoituksellisesti kiinni sen jälkeen.

"NATO on kansainvälinen rikollisjärjestö, joka valmistelee rikoksia ihmisyyttä vastaan. Se on hyökkäyssotia käyvä sotilasliitto ja pitää hallussaan ydinaseita. Yhteistyötä tekemällä Suomi osallistuu tähän ja keskustelu on keskittynyt siihen, pitäisikö NATO:on virallisesti liittyä vai ei. Liittymisellä ei kuitenkaan ole paljoakaan merkitystä, kun suomalainen ulkopolitiikka, asekauppa ja armeija ovat jo käytännössä osa NATO:a. Tämä on tapahtunut ilman riittävää keskustelua ja siitä huolimatta, ettei enemmistö suomalaisista puolla sotilasliiton jäsenyyttä. Tämä yhteistyö on ajanut Suomen mukaan myös Afganistanin sotaan", Muurinmurtajat-ryhmä toteaa.

Muurinmurtajat on antimilitaristinen kansalaistottelemattomuusryhmä, joka on toiminut 1990-luvun lopulta alkaen. Se on järjestänyt historiansa aikana jo parikymmentä kansalaistottelemattomuustapahtumaa. Ryhmä on riippumaton muista järjestöistä, mutta Aseistakieltäytyjäliitto tukee sitä.