Kansalaistottelemattomuutta sotaharjoitusalueella Ruotsissa

Lehdistötiedote 26.7.2011 klo 8.30

Yli 150 rauhanaktivistia 17 eri maasta käy sotaharjoitusalue NEAT:ia vastaan Ruotsin Lapissa tiistaina 26.7. Tapahtumaan osallistuu myös Aseistakieltäytyjäliiton edustajia Suomesta.

"NATO käyttää NEAT:ia hienosäätämään miehittämättömät ilma-aluksensa käyttökuntoon. He tekevät tappamisesta klikkauksen tietokoneen näytöllä", toteaa yhdysvaltalainen Patrick Sheehan-Gaumer.

Kyseessä on yksi viime vuosien suurimmista sodan vastaisista kansalaistottelemattomuustapahtumista. Tapahtumassa monet aktivistit pyrkivät sisään lentotukikohtaa ympäröivälle suoja-alueelle. Tukikohdan ulkopuolella on karnevaali ja katuteatteria. Tapahtumalla halutaan kiinnittää huomiota salamyhkäiseen sotaharjoitusalueeseen. Tarkoitus on merkitä NEAT pinkillä ja piirtää sotaharjoitusalue ja Ruotsin sotavalmistelut kartalle.

"Ruotsin valtio vuokraa Norrbottenia ja Lappia muiden maiden sotaharjoituksiin. Me jotka asumme täällä emme hyväksy tätä", sanoo Pia Silverstrand Bodenista Pohjois-Ruotsista.

”Ruotsin lain mukaan suoja-alueelle tunkeutuminen on laitonta, mutta sota ja sen valmistelu on aina rikos ihmiskuntaa vastaan”, Aseistakieltäytyjäliitto muistuttaa.

 

Tiistain suuren kansalaistottelemattomuustapahtuman lisäksi myöhemmin viikolla osallistujat tekevät lisää pienempiä tempauksia.

Tapahtumaan osallistuu ihmisiä Ruotsista, Norjasta, Tanskasta, Suomesta, Saksasta, Belgiasta, Espanjasta, Iso-Britanniasta, Venezuelasta, Chilestä, Paraguaysta, Kolumbiasta, Etelä-Koreasta, Israelista, Zimbabwesta, Etelä-Afrikasta ja Sudanista. Viikon mittaisella rauhanleirillä on lisäksi aktivisteja Yhdysvalloista, Australiasta, Turkista ja Ranskasta.

Tapahtuman järjestää ruotsalainen antimilitaristinen verkosto Ofog, joka on aikaisemmin osallistunut vastaaviin tapahtumiin muualla Euroopassa ja tehnyt kansalaistottelemattomuudella miljoonavahinkoja Ruotsin aseviennille.

Vapaasti käytettäviä valokuvia ja videota päivän aikana: www.ofog.org tai +46 (0)733 81 53 61

Lisätietoja:

+46 (0)733 81 53 61 (ruotsiksi ja englanniksi)
info@ofog.org
http://warstartshere.com