Kutsuntakampanja 2009!

Jo 1960-luvulta alkaen antimilitaristit ovat suunnanneet syysaamuisin kutsuntapaikkojen eteen informoidakseen sotalaitoksen kanssa ensimmäistä kertaa asevelvollisina tekemisiin joutuvia nuoria miehiä armeijan käymisen vaihtoehdoista. Tämä on yhä yhtä tarpeellista kuin se oli neljä vuosikymmentä sitten, sillä vaihtoehdoista ei edelleenkään kutsunnoissa turhan paljon kerrota. Niinpä kutsumme sinut osallistumaan syksyn 2009 kutsuntakampanjaan.

Kampanjaa toteutetaan jakamalla siviilipalveluksesta ja totaalikieltäytymisestä kertovia lentolehtisiä kutsuntapaikkojen edessä. Se järjestetään kaikilla paikkakunnilla, joilta löytyy kiinnostuneita vapaaehtoisia sitä toteuttamaan. Viime vuosina se on toteutunut n. 30–50 kunnassa ja tänä vuonna toivottavasti vieläkin laajempana.

Kutsunnat alkavat elokuun puolivälissä ja jatkuvat eri paikkakuntia kierrellen aina joulukuun puoleenväliin saakka. Suurimmissa kaupungeissa kutsunnat kestävät useita viikkoja, pienissä kunnissa vain yhden päivän ja muissa siltä väliltä.

Aseistakieltäytyjäliitolla on kaikkien sotilasläänien kutsunta-aikataulut, joten tiedot oman paikkakuntasi kutsuntapaikasta ja -ajasta saat meiltä. Ne löytyvät myös armeijan www-sivustolta.

Lennäkkien jakamisen voi useissa paikoissa hoitaa yksinkin, mutta helpommin homma sujuu, jos paikalla on kaksi–kolme ihmistä. Kutsuntatilaisuudet alkavat useimmiten klo 9.00 aamulla (poikkeuksiakin on sillä, esim. pääkaupunkiseudulla ne alkavat jo klo 8.00) ja lennäkkien jako tapahtuu kätevimmin ennen sitä. Paikalle kannattaa saapua n. 40 minuuttia aikaisemmin. Kutsuntatilaisuudet järjestetään aina arkisin, ei koskaan viikonloppuina.

Kampanjan yhteydessä on muutamana syksynä levitetty myös ironishenkisiä Tee työtä jolla on tarkoitus -julisteita (vrt. Puolustusvoimien mainoskampanjat). Kampanjaan voi osallistua myös niitä levittämällä (neljän julisteen sarja löytyy myös netistä: 1, 2, 3, 4). Kutsuntojen yhteydessä levitettäväksi sopivat loistavasti myös AKL:n kansanterveyskampanjan julisteet sekä kaksi uutta julistetta: "En ole robotti" ja "Ohi on".

Jos et pysty jakamaan lennäkkejä kutsuntapaikan edessä mutta olisit silti kiinnostunut osallistumaan kampanjaan, voit toki tilata lennäkkejä ja julisteita levitettäväksi muissakin paikoissa (vaikkapa kouluissa), joissa asevelvollisuusikään kohta tulevia nuoria miehiä liikkuu.

Mikäli olet kiinnostunut olemaan mukana toteuttamassa vuoden 2009 kutsuntakampanjaa, ilmoittele Aseistakieltäytyjäliittoon! Saat meiltä maksutta tarvitsemasi määrän lentolehtisiä, halutessasi julisteita ja tarvittaessa lisätietoja kampanjan toteuttamisesta.

Kutsuntakampanjassa on kysymys myös keskeisimpiin perusoikeuksiin kuuluvan sananvapauden toteuttamisesta. Olemme tehneet kirjalliset ohjeet siitä, missä lennäkkejä saa jakaa ilman, että sotilasviranomaisilla tai poliisilla on lain mukaista oikeutta puuttua asiaan. Tiedossamme on tapauksia, joissa viranomaiset ovat määränneet lennäkinjakajan poistumaan alueelta, jossa niitä lakien mukaan saa jakaa. Asiaan on kuitenkin mahdollista puuttua, eli jos näin tapahtuu kohdallasi kampanjaa toteuttaessasi, ota yhteyttä Aseistakieltäytyjäliittoon!