Afganistanin sodan vastainen verkosto tuomitsee lisäjoukkojen lähettämisen Afganistaniin

tiedotusvälineille 22.1.2010 klo 15.15


Valtioneuvoston päätös lisätä suomalaisten sotilaiden määrää Afganistanissa on surullista jatkoa Suomen ja muiden länsimaiden Afganistan-politiikan virheiden sarjalle.

Suomalaisen rauhanturvatoiminnan hyvää mainetta hyväksi käyttäen on suomalaiset sotilaat viety osallistumaan sotaan, joka ei palvele sen enempää suomalaisten kuin afganistanilaisten etua. Vuodesta 2001 jatkunut NATO-johtoinen sotilaallinen interventio ei ole ratkaissut Afganistanin ongelmia, vaan johtanut yhä pahenevaan konfliktiin ja humanitaariseen kriisiin, jolle ei ole loppua näköpiirissä.

Suomen toiminta läheisessä yhteistyössä USA:n ja Afganistanin hallituksen joukkojen sekä turvallisuuspalvelujen kanssa on ihmisoikeuksien kannalta hyvin arveluttavaa. Sekä USA:n että Afganistanin hallitukset ovat harjoittaneet konfliktin yhteydessä kidutusta, mielivaltaisia vangitsemisia ja teloituksia sekä siviilikohteiden pommituksia.

Suomen tehtävänä ei voi olla pönkittää aseellisesti Afganistanin hallitusta joka nojautuu laajamittaiseen vaalipetokseen, sananvapauden rajoittamiseen ja ihmisoikeuksien polkemiseen.

Yhä suurempi osa afganistanilaisista vastustaa länsimaiden sotilaallista interventiota ja haluaa ulkomaisten joukkojen poistuvan. Sotilaallista intervention lopettamista kannattavat Afganistanissa laajasti myös ne jotka vastustavat Talebanin edustamaa fundamentalismia. Mm. Afganistanin tunnetuin naisparlamentaarikko Malalai Joya ja naisjärjestö RAWA, jotka toimivat maan alla Talebanin valtakaudella, ovat nyt vaatineet länsimaisia joukkoja poistumaan maasta.

Lisäjoukkojen lähettämisen sijaan Suomen tulisikin vetää sotilaat pois Afganistanista ja keskittyä tukemaan humanitaarista apua ja kehitysyhteistyötä maassa toimivien avustus- ja kehitysjärjestöjen kautta.

Afganistanin sodan vastainen verkosto on marraskuussa 2009 perustettu kansalaisten ja järjestöjen yhteenliittymä joka vastustaa sotilaallista interventiota Afganistanissa ja Suomen osallisuutta siinä. Tuemme pyrkimyksiä Afganistanin konfliktin rauhanomaisen ja demokraattiseen ratkaisuun sekä puolustamme afganistanilaisten ihmisoikeuksia.

Aseistakieltäytyjäliitto on mukana Afganistanin sodan vastaisessa verkostossa.