Kansainvälinen aseistakieltäytyjäpäivä 15.5.2003

Historia

Rudi Friedrich, käännetty WRI:n verkkosivulta

War Resisters' Interanational Kansainvälinen aseistakieltäytyjien päivä liittyy läheisesti Kansainväliseen aseistakieltäytyjien tapaamiseen (the International Conscientious Objectors' Meeting, ICOM). Vuosina 1981-1997 War Resisters' International -järjestöä lähellä olevat ryhmät järjestivät ICOM:n joka vuosi. Se pidettiin mm. Hollannissa, Espanjassa, Ranskassa, Sloveniassa, Itävallassa, Unkarissa, Turkissa, Kolumbiassa ja T¨adissa. Alkuaikoina tapaamiset keskittyivät ajatusten vaihtoon ja aktiivisten aseistakieltäytyjien väliseen kansainväliseen verkostoitumiseen. Myöhemmin syntyi uusi tavoite: Maissa joissa aseistakieltäytyjien tilanne oli - ja osin on yhä - erityisen vaikea, kansainvälisten aktivistien läsnäolo lisäsi paikallisten kieltäytyjien ja heidän toimiensa painoarvoa. Aseistakieltäytymisen strategiat kehittyivät, mutta lisäksi maassa toimivan ryhmän merkitys kasvoi. Valitettavasti sen kaltaisia tapaamisia ei ole järjestetty enää muutamaan vuoteen.

Kansainvälisen aseistakieltäytyjien päivän alkuperä on juuri ICOM, johon osallistui säännöllisesti sata aktiivia yli kahdestakymmenestä maasta. Vuonna 1985 ICOM päätti ensimmäisen kerran käyttää toukokuun 15:ttä ja kehittää painopistettä aseistakieltäytymiseen liittyvään toimintaan. Tarkoituksena oli kasvattaa tietoisuutta aseistakieltäytyjien vaikeasta tilanteesta tietyissä maissa tai johonkin kansainväliseen teemaan liittyvästä ongelmasta. Vuonna 1986 maa, jonka tilanteeseen keskityttiin oli Kreikka, 1987 Jugoslavia, 1988 Puola, 1989 Etelä-Afrikka, 1990 Espanja, 1992 Turkki, 1993 entinen Jugoslavia ja 1995 Kolumbia. Oli myös tiettyihin aiheisiin liittyviä vuosia: 1991 naisten pakkopalvelus ja 1993 turvapaikan myöntäminen asepalveluksesta kieltäytyneille tai karanneille miehille ja naisille. Vuonna 2001 War Resisters' International päätti keskittyä aseistakieltäytyjien ja sotilaskarkureiden tilanteeseen Angolassa. Vuonna 2002 kohteena oli Balkanin alue.

Vaikka ICOM ei olekaan kokoontunut enää vuosiin, toukokuun viidestoista on vakiintunut yhteiseksi toimintapäiväksi. Monissa paikoissa ryhmät käyttävät 15.5.:ttä osana työtään aseistakieltäytymisen saralla. Monet julkiset tapahtumat, yövalvonnat, mielenosoitukset, aktiot, seminaarit, kampanjat ja muut toimet ajoittuvat samalle päivälle. Vaikka nykyisin monet ryhmät käyttävätkin päivään oman toimintansa esiintuontiin ja yhteinen keskittyminen tiettyyn kysymykseen on vähentynyt, 15.5. on edelleen päivä joka painottaa, että aseistakieltäytyminen ei ole kansallinen vaan kansainvälinen asia ja että maailmanlaajuinen verkostoituminen tarjoaa erityistä voimaa aseistakieltäytyjien liikkeelle.

Vuoden 2003 teema: Israelin aseistakieltäytyjät ja väkivallaton vastarinta palestiinalaisalueiden miehitystä vastaan

Toiminnan tavoitteet ovat:

  • Vahvistaa Israelin aseistakieltäytyjäjärjestöjen verkostoa sekä kansainvälistä tukea järjestöjä kohtaan. Järjestöjä ovat New Profile, Yesh Gvul, Shministim ja Rohkeus kieltäytyä.
  • Lisätä kansainvälistä tietoisuutta aseistakieltäytyjien kohtelusta Israelissa. Israel ei tunnusta oikeutta kieltäytyä aseista ja vangitsee aseistakieltäytyjät useita kertoja.
  • Luoda yhteys Israelin reservinkieltäytyjien ja Palestiinan väkivallattoman vastarinnan välille sekä yhteiseloa ja yhteistyötä ajavien israelilaisten ja palestiinalaisten ryhmien välille.
  • Vaihtaa väkivallattomaan suoraan toimintaan liittyviä kokemuksia israelilaisten, palestiinalaisten ja muunmaalaisten ryhmien välillä, liittyen erityisesti aseistakieltäytymiseen.
  • Voimistaa aseistakieltäytyjien kansainvälistä verkottumista yhteisen toiminnan ja koulutuksen kautta

Lisätietoja englanniksi ja muilla kielillä WRI:n verkkosivuilta. Katso myös Israelin aseistakieltäytyjät ja Israelin ja Palestiinan tilannetta käsitteleviä artikkeleja Aseistakieltäytyjäliiton sivujen alla.

Toiminta Suomessa

Aseistakieltäytyjäliitto pitää infokojua Helsingissä Kolmen sepän aukiolla torstaina 15.5.2003 klo 12-17. Jaossa on Israelin aseistakieltäytyjistä kertovaa materiaalia.

ylösalaisin?

Aseistakieltäytyjien ilta

Aseistakieltäytyjäliitto järjestää Kansainvälisen aseistakieltäytyjien päivän iltana 15.5.2003 klo 17-24 illanistujaiset ja juhlat. Paikkana on Rauhanasema Helsingin Pasilassa. Tilaisuuteen on vapaa pääsy.

Paikan päällä elävää musiikkia tarjoilee Dhadhin Tinna (Jouni Kettu ja Jaire Pätäri). Katsomme myös Israelin aseistakieltäytyjiä käsittelevän dokumentin, syömme hyvää ruokaa, saunomme ja keskustelemme hyvässä seurassa kaikesta maan ja taivaan välillä.

Tervetuloa!