Jäsenkirje 5.3.2009

Moi,

toivotamme kaikille jäsenillemme oikein hyvää alkavaa kevättä ja haluamme kertoa seuraavaa:

No to War, No to NATO - lähde keväällä Strasbourgiin!

NATO täyttää tänä vuonna 60 v, ja myös sodanvastustajat osallistuvat juhlallisuuksiin. NATO:n huippukokouksen aikaan 1.-5. huhtikuuta järjestetään Strasbourgissa Ranskassa kansainvälinen vastatapahtuma. Aseistakieltäyjäliitto järjestää tapahtumaan bussikuljetuksen Suomesta 30.3.-8.4.2009. Reissun hinta on AKL:n jäsenille vain 150 € (muille 160€). Hintaan sisältyvät bussikuljetus Ruotsin ja Saksan kautta sekä laivaliput. Kyytiin mahtuu edelleen, varaa paikkasi pian!

Vastatapahtumaa ovat järjestämässä useat kymmenet eri järjestöt. Sen ohjelmaan kuuluvat:
- vastarintaleiri (1.-5.4.)
- kansainvälinen vastakonferenssi (3.4.)
- kansalaistottelemattomuusaktioita (4.4.)
- suuri mielenosoitus (4.4.)

Aamulla 4. huhtikuuta järjestettävien kansalaistottelemattomuustapahtumien tarkoitus on blokata konferenssipaikan pääsisäänkäynnit Strasbourgissa. Blokkauksia on useita. AKL osallistuu War Resisters´ International -järjestön monikansalliseen väkivallattomaan blokkiin. Bussissamme matkustavat saavat halutessaan toki osallistua johonkin muuhunkin, eikä kansalaistottelemattomuuteen osallistuminen ylipäätäänkään ole pakollista.
Strasbourgin lisäksi huippukokoustapahtumia on myös Baden Badenin kaupungissa Saksassa. Myös siellä järjestetään kansalaistottelemattomuutta NATO-maiden johtohenkilöiden työlounaan yhteydessä 3. huhtikuuta.

Matkaan lähteville suomalaisille järjestetään ennakkotapaaminen Rauhanasemalla Helsingin Itä-Pasilassa sunnuntaina 22.3. alk. klo 12.00.

Ilmoittautumiset ja lisätiedot:
toimisto[at]akl-web.fi
puh. 040-8362786
 
Asevelvollisuuskeskustelua Suomessa

Viimeisten viikkojen aikana Suomessa on käyty keskustelua asevelvollisuuden tulevaisuudesta, ehkäpä vakavammin kuin koskaan aikaisemmin.

Aseistakieltäytyjäliiton mielestä keskustelu on tietysti myönteistä ja liitto pyrkii osallistumaan siihen ja ylläpitämään sitä. Tähän asti käyty keskustelu herättää kuitenkin muutamia kysymyksiä:

Aikaisempaan verrattuna on muuttunut ainakin se, ettei kukaan enää yritäkään väittää, että koko miespuolisen ikäluokan käyttäminen armeijassa olisi sotilaallisestikaan tarkoituksenmukaista. Sen sijaan armeija perustelee sitä sillä, että asevelvollisuuden kautta ”puolustusvoimat saa yhteiskunnan parhaat voimat käyttöönsä” (puolustusvoimien tuleva komentaja Ari Puheloinen, Aamulehti 22.2.2009). Toisin sanoen laajaa asevelvollisuutta halutaan perustella sillä, että sen avulla armeija saa palvelukseensa kaikki haluamansa miehet. Mutta AKL ihmettelee, onko armeijan halu saada nämä ”parhaat voimat” riveihinsä todellakin yhteiskunnalle niin tärkeä, että kaikki miehet tulee velvoittaa suorittamaan palvelus sen takia? 

AKL ihmettelee, miksi aseistakieltäytyjien yhdenvertaisuuden toteuttaminen on ollut Suomessa niin vaikeaa. Tarvittiin kymmenen vuotta, neljä eduskuntakokoonpanoa ja toistuvaa kritiikkiä kansainvälisiltä ihmisoikeuselimiltä, ennen kuin siviilipalvelusta suostuttiin lyhentämään yksi kuukausi. Lainmuutoksen jälkeenkin siviilipalvelus on kaksi kertaa yleisimmän varusmiespalveluksen mittainen. Totaalikieltäytyjien vankeustuomioihin liittyvät ongelmat ovat edelleen kokonaan ratkaisematta, ja Suomen vankiloissa istuu koko ajan 10-20 aseistakieltäytyjää.

Jos armeija ei katso enää tarvitsevansa kaikkia asevelvollisia, miksi ei voida luoda oikeudenmukaista siviilipalvelusta ja mihin vankeusrangaistuksia ylipäätään tarvitaan? Liitto epäilee, että aseistakieltäytyjien asemaan liittyvät ongelmat jäävätkin ratkaisematta, jos puolustusvoimien halu ”saada parhaat voimat käyttöönsä” on tärkein asevelvollisuuden tulevaisuuteen vaikuttava asia. Aseistakieltäytyjiksi ryhtyviä kun ei voida valita, joten ”parhaiden voimien” poistumista riveistä tätä kautta voidaan rajoittaa vain sanktioilla.

AKL ihmettelee myös suomalaisessa keskustelussa esiintyvää pyrkimystä asettaa nykyinen asevelvollisuusjärjestelmä ja NATO-jäsenyys toistensa vaihtoehdoiksi. Laajan asevelvollisuuden ylläpitäminen ei ole ehkäissyt NATO-lähentymistä tai armeijan saattamista NATO-yhteensopivaksi tähänkään mennessä. Miksi se tekisi sen tulevaisuudessakaan? Kansainvälinen militarismi ja kansallinen militarismi eivät ole ainoat vaihtoehdot. AKL:n mukaan armeijalaitoksesta ja sotilaallisen varustautumisen merkityksestä ylipäätään tulisi käydä tämän päivän todellisista uhkakuvista lähtevää keskustelua.

Kutsu kevätliittokokoukseen

Aseistakieltäytyjäliiton sääntömääräinen kevätliittokokous järjestetään tänä vuonna la 28.3. klo 17.00 Rauhanasemalla Helsingin Itä-Pasilassa. Valitaan uusi hallitus erovuoroisten osalta sekä päätetään toimintakertomuksen ja tilinpäätöksen hyväksymisestä ja vastuuvapauden myöntämisestä. Lisäksi keskustellaan ajankohtaisista asioista. Tervetuloa!

Ruokaa ei aseita -kampanja jatkuu!

Ruokaa ei aseita -kampanja jatkuu taas kevään tullen. Helsingissä jaetaan ilmaista ruokaa antimilitarismin nimissä ainakin 28.3. ja 25.4. Ruoanjako alkavat Karhupuistossa Kalliossa maaliskuun tapahtumassa klo 14.00 ja huhtikuussa klo 15.00, ruoanlaitto Rauhanasemalla klo 11.00 molemmilla kerroilla. Tarkempia tietoja rea-listalta ja AKL:n www-sivustolta.

Työntekijäksi tai vapaaehtoiseksi REA-leirille!

AKL ja Helsingin Ruokaa ei aseita -ryhmä järjestävät jo perinteikkään kansainvälisen REA-työleirin, joka toteutuu ensi kesänä 21.7.-1.8. Leirille eri maista tulevat vapaaehtoiset järjestävät 5-6 ruoanjakotapahtumaa yhdessä suomalaisten rea-aktiivien kanssa. Kaikki kiinnostuneet ovat tervetulleita osallistumaan leirille, lisätietoja myöhemmin keväällä sivustoltamme. AKL on palkkaamassa heinäkuuksi myös projektisihteeriä, jonka päätehtävä on leirin organisoiminen. Mikäli olet kiinnostunut tällaisesta kesätyöpaikasta, lisätietoja löytyy AKL:n sivustolta.

Vangitut totaalikieltäytyjät

Maaliskuun alussa vankiloissa istui 12 aseistakieltäytyjää. Lisäksi yksi on paennut maasta. Päivitetty lista löytyy sivustoltamme.

Syrjinnän vastainen kampanja

AKL:n kampanja aseistakieltäytyjien syrjintää vastaan jatkuu herkeämättä.

Mikäli olet törmännyt
*työnantajiin, jotka suosivat armeijan suorittaneita;
*hakemuslomakkeisiin, joissa kysytään tietoja asevelvollisuuden suorittamisesta;
*oppilaitoksiin, jotka myöntävät suorituksia varusmiespalveluksessa hankituista ansiosta mutteivät siviilipalveluksesta tai
*varusmiesalennuksiin, joita ei myönnetä palveluksessa oleville sivareille
,
ota yhteyttä liiton toimistoon! Ryhdymme toimenpiteisiin kaikissa tietoomme tulevissa tapauksissa, tähän asti useimmiten menestyksekkäästi.

Sivari&Totaali-lehti etsii avustajia

Viime vuoden alusta uudistunut Sivari&Totaali -lehti etsii uusia avustajia. Kaikenlaiset, aseistakieltäytymisen teemaan mitenkään liittyvät juttuvinkit, kuvat, uudet kirjoittajat, kuvittajat ja palautteet ovat enemmän kuin tervetulleita! Lisätietoja lehden päätoimittajalta: miira.rauhamaki(at)akl-web.fi.

Antimilitaristista kulttuuria

Rauhanaseman perinteinen konserttitoiminta jatkuu pe 3.4. ja la 23.5. järjestettävien konserttien muodossa. Näistäkin lisätietoja sivustoltamme. Kesällä on sitten ohjelmassa perinteiseen tapaan infopöytiä eri festivaaleilla yms, ja tähän on tarkoitus panostaa tänä vuonna erityisesti. Mikäli olet kiinnostunut levittämään antimilitarismin sanomaa jossakin kesätapahtumassa, ilmoittele toimistolle. Ilosaarirockiin on tarkoitus järjestää jälleen bussikuljetus. Tarkempaa tietoa ensi kesän ohjelmasta löytyy keväämmällä www-sivustoltamme.

AKL:n sähköpostilistat

AKL:n sähköpostilistat ovat luonnollisesti vaivattomin tapa pysyä perillä järjestön toiminnasta. AKL:lla on kolme listaa: akl-lista on järjestön yleinen tiedotuslista, sivari-lista keskittyy siviilipalvelukseen liittyviin asioihin ja rea-lista on luonnollisesti Ruokaa ei aseita -kampanjan sähköpostilista. Ohjeet listoille liittymiseen ja niiltä eroamiseen löytyvät sivuiltamme.

AKL:n jäsenmaksut

Kirjekuoren osoitelappuun on tulostettu päivämäärä, jolloin olet jäsenrekisterimme mukaan viimeksi maksanut jäsenmaksun (päivitetty 22.2.2009). Kun tuosta päivämäärästä on kulunut vuoden verran, ilahtuisimme uudesta suorituksesta. Mikäli päivämäärä on mielestäsi väärin, ota yhteyttä niin tarkastetaan asia.

Jäsenmaksut ovat seuraavat:
- perusjäsenmaksu 10 euroa
- alennettu jäsenmaksu 5 euroa (palveluksessa olevat sivarit, totaalit joiden oikeusprosessi on kesken, kaikki maksuvuonna 22 vuotta tai vähemmän täyttävät)
- tukijäsenmaksu vähintään 20 euroa.

Jäsenmaksutili SAMPO 800017-750541.'

Jäsenmaksuun sisältyy neljä kertaa vuodessa ilmestyvä Sivari&Totaali -lehti. Lisäksi jäsenet pääsevät järjestämillemme matkoille alennettuun jäsenhintaan ja saavat tuotteistamme jäsenalennusta. Jäsenmaksun maksamalla tuet myös tietysti osaltasi AKL:n toimintaa ja turvaat antimilitaristisen työn jatkumista!

kirjeen kokosi:

Kaj Raninen
järjestösihteeri