"Vastustamme miehitystä" - tue Israelin aseistakieltäytyjiä!

Alla on vuoden 2009-10 viimeisen vuoden lukiolaisten (shministimien) kieltäytymiskirje. Sen allekirjoittaneet nuoret ilmoittavat kieltäytyvänsä palvelemasta Israelin armeijassa vastalauseena miehitykselle. Ensimmäiset tämän vuoden kirjeen allekirjoittajat pidätettiin 22.10.2009. Tämän vuoden shministimien tukisivusto löytyy täältä.Voit osoittaa tukesi nuorille aseistakieltäytyjille allekirjoittamalla kirjeen täällä. Tietoa viime vuoden shministim-kirjeestä löytyy taas täältä.

Viimeisen vuoden lukiolaisten kirje 2009-2010

Me, allekirjoittaneet nuoret naiset ja miehet, juutalaiset ja arabit kaikista maan osista, julistamme täten ponnistelevamme Israelin hallituksen miehitystä ja sortopolitiikkaa miehitetyillä alueilla ja Israelissa vastaan, ja ilmoitamme näin ollen kieltäytyvämme osallistumasta tätä politiikkaa tukevaan toimintaan, jota Israelin puolustusvoimat nimissäme toteuttaa.

Toimimme kaikki aktiivisesti yhteisöissämme ja osallistumme Israelin yhteiskunnan toimintaan moni tavoin lukuisilla eri aloilla. Uskomme, että osallistuminen, yhteistyö ja vapaehtoisuus ovat elämäntapa eikä niiden tulisi rajoittua vain kahteen tai kolmeen vuoteen elämässämme. Aseistakieltäytymisemme on suoraa seurausta kokemuksistamme vapaaehtoistyössä, arvoista joihin uskomme, rakkaudestamme yhteiskuntaan johon kuulumme ja jossa elämme, kunnioituksestamme jokaista ihmiselämää kohtaan ja pyrkimyksestämme tehdä maastamme parempi paikka kaikille sen asukkaille.

Miehitys luo miehitettyjen alueiden palestiinalaisille sietämättömän todellisuuden. Tarkastusasemat, maan anastaminen, apartheid-muurin rakentaminen, teiden päällystäminen vain israelilaisille, siirtokuntaprojektit ja salamurhat - kaikki nämä ovat kylväneet tuhoa Länsirannalle yli neljän vuosikymmenen ajan. Gazan saarto ja tavaroiden kuljettamisen estäminen, mukaanlukien ruokatarvikkeiden ja humanitaarisen avun, uhkaa Gazan asukkaiden kaikkein minimaalisimpia elämän edellytyksiä. Emme voi sietää tällaista todellisuutta.

Hallituksen ja armeijan edusmiesten väitteet, joiden mukaan miehityksen jatkuminen perustuu turvallisuussyihin, ovat vailla sisältöä. Yhtäkään itsenäisyytensä puolesta taistellutta maata ei ole koskaan kukistettu sotilaallisin keinoin. Palestiinalaiskansan kärsimykset ja heidän alistamisensa on syy väkivaltaiselle vastarinnalle. Israelin väestö ei ole koskaan turvassa niin kauan kuin Palestiinan kansa elää miehityksen alla. Israelin ja Palestiinan konfliktiin ei ole sotilaallista ratkaisua - vain rauha turvaa elämän ja turvallisuuden tämän maan juutalaisille ja arabeille.

Israelin hallitus ylvästelee säännällisesti, että Israel on "Lähi-Idän ainoa demokratia". Miehitys on täydellisessä ristiriidassa tämän väittämän kanssa. Voiko kutsua "demokratiaksi" hallitusta, joka hallitsee miljoonien ilman mahdollisuutta osallistua vaaleihin olevien ihmisten elämää? Voiko siviiliväestön alistamista sotilasvaltaan pitää muuna kuin diktatuurina?

Israelin armeija väittää olevansa "maailman eettisin armeija". Todellisuus on kuitenkin osoittanut kerran toisensa jälkeen, etteivät miehitys ja etiikka voi esiintyä yhdessä. Kun nuoret miehet lähetetään toteuttamaan tehtäviä keskelle miehityksen alla eläviä ihmisiä, kun hallitus yrittää kukistaa miehityksen alla elävien itsenäisyystaistelun voimakeinoin, näyttämö on valmis siviiliväestöön kohdistuville loukkauksille ja sotarikoksille. Näitä tekoja toteuttavat sotilaat eivät ole "yksittäistapauksia" tai "mätiä omenoita". Miehitys on likakaivo, jossa tuollainen toiminta sikiää. Miehitys on ajanut Israelin armeijan kerta toisensa jälkeen rikkomaan kansainvälisiä sopimuksia, YK:n päätöslauselmia ja kansainvälisen tuomioistuimen päätöksiä - jopa Israelin omia lakeja.

Siirtokuntapolitiikka on periaatteellisesti rasistista. Messiaanisen ideologian nimissä se on luonut apartheid-todellisuuden Länsirannalle. Äänioikeutta vailla olevat palestiinalaiset ja etuoikeutetut siirtokuntalaiset elävät rinnakkain, mutta täysin vastakkaista elämää. Siirtokuntalaiset osallistuvat vaaleihin, joissa valitaan heidän asioistaan päättävät hallitus, kun  taas palestiinalaiset elävät sotilasvallan alla. Siirtokuntalaiset nauttivat sosiaaliturvaetuuksista ja taloudellisista etuuksista, kun palestiinalaiset elävät köyhyydessä ja orjuutettuina. Oikeuteen joutuessaan siirtokuntalaiset tuomitaan Israelin lakien mukaan israelilaisissa tuomioistuimissa, kun palestiinalaiset tuomitaan sotilastuomioistuimissa ilman mahdollisuutta oikeudenmukaiseen oikeuskäsittelyyn. Jokainen rasismia vastustava ihminen pitää tällaista todellisuutta vastenmielisenä ja mahdottomana oikeuttaa.

Jotkut kutsuvat meitä kieltäytyjiksi, vaikka todellisuudessa kaikkein johdonmukaisin kieltäytyjä on Israelin hallitus - kieltäytyessään rauhasta. Israelin armeija ei ole "puolustusvoimat" vaan aggressiivinen miehitysvoima. Israelin hallitus ei ojenna oliivinlehteä rauhan merkkinä, vaan ylläpitää mieluummin väkivaltaista nationalismia.

Miehitys on jatkuva rikos Israelin yhteiskuntaa kohtaan. Palestiinalaisten työllistäminen orjakontrahdeilla Israelin työmarkkinoille heikentää kaikkien työläisten tilannetta ja johtaa heidän oikeuksiensa loukkauksiin. Sosiaalimenoihin investoimisen sijasta Israelin hallitus on yli 40 vuoden ajan investoinut huviloiden ja ohiajoteiden rakentamiseen siirtokunnille muuntaakseen vallitsevan todellisuuden. Väkivalta ja vääristyneet arvot, jotka nuoret sotilaat kokevat miehitetyillä alueilla, ovat ylittäneet Israelin rajat ja saavat ilmaisunsa väkivallan ja rasismin lisääntymisessä kaikkialla Israelin yhteiskunnassa.

Vastuuntuntomme ja myötätuntomme tässä maassa elävää kahta kansaa kohtaan estää meitä jäämästä toimettomaksi. Synnyimme miehityksen todellisuuteen, ja monet sukupolvestamme pitävät sitä "luonnollisena" tilana. Israelin yhteiskunnassa on tosiasia, että jokainen nuori mies ja nainen osallistuu 18 vuoden iässä sotilaspalvelukseen. Emme voi kuitenkaan jättää huomiotta todellisuutta - miehitys on äärimmäinen tilanne, väkivaltainen, rasistinen, epäinhimillinen, epädemokraattinen ja moraaliton; se uhkaa molempien kansakuntien elämää. Meidät on kasvatettu uskomaan vapauden, oikeudenmukaisuuden, oikeamielisyyden ja rauhan arvoihin, emmekä voi hyväksyä sitä.

Kieltäytymisemme ryhtyä miehityssotilaiksi perustuu lojaalisuuteen arvojamme ja meitä ympäröivää yhteiskuntaa kohtaan, ja se on osa jatkuvaa kamppailuamme rauhan ja tasa-arvon puolesta - kamppailua, jossa on mukana sekä juutalaisia että arabeja, mikä osoittaa rauhan ja rauhanomaisen yhdessäelon mahdolliseksi. Tämä on meidän kamppailumme, ja olemme valmiit maksamaan siitä meille koituvan hinnan.