8. Muurinmurtajat protestoivat Israelin väkivaltaa vastaan

12.2.2001

Antimilitaristisen kansalaistottelemattomuusryhmä Muurinmurtajat protestoi Israelin väkivaltapolitiikkaa vastaan maanantaina 12.2.2001 klo 12.00 Israelin suurlähetystön edustalla Vironkadulla Helsingissä. Kaksi aktivistia ripusti suurlähetystön vastapäisen talon tuuletusparvekkelle banderollin, jossa lukee "Lopettakaa miehitys heti!". Banderolli ehti roikkua paikallaan puolisen tuntia ennen kuin poliisit poistivat sen.

Banner drop at Israel Embassy, HelsinkiBanner drop at Israel Embassy, Helsinki

Viime syksynä alkaneen uuden kansannousun aikana on kuollut jo yli 300 ja loukkaantunut arviolta 12.000 palestiinalaista. Israelin armeija on murhannut siviilejä, ampunut kohti rauhanomaisia mielenosoittajia, tulittanut ja tuhonnut palestiinalaisten asumuksia ja syyllistynyt muihin vakaviin ihmisoikeusrikoksiin.

"Israelin/Palestiinan konfliktia on yritetty turhaan ratkaista väkivalloin jo yli 50 vuotta. Ihmisten tappaminen ei kuitenkaan ole luonut edellytyksiä israelilaisten ja palestiinalaisten rauhanomaiselle rinnakkainelolle, se voidaan saada aikaan vain tekemällä molempien osapuolien oikeuksia kunnioittava rauha. Oikeudenmukaisen rauhan edellytys on Israelin vetäytyminen vuoden 1967 sodassa miehittämiltään alueilta Gazasta ja Länsirannalta ja palestiinalaisten itsemääräämisoikeuden tunnustaminen.  

Monet luulivat, että Israelin ja palestiinalaisten syksyllä -93 solmima Oslon sopimus olisikin johtanut tähän. Näin ei kuitenkaan ole käynyt, ja vastuu rauhanprosessin epäonnistumisesta lankeaa ensisijaisesti Israelille, joka vilpittömän rauhantahdon sijasta on käyttänyt ylivoimaansa painostaakseen palestiinalaisia epäoikeudenmukaisiin sopimuksiin. Brutaali väkivalta kansannousun kukistamiseksi lietsoo vain lisää väkivaltaa ja suvaitsemattomuutta kummallakin puolella, sen sijasta Israelin hallituksen tulisi aloittaa neuvottelut palestiinalaisten kanssa uudelta, tasa-arvoiselta pohjalta", Muurinmurtajat toteavat. Teollaan he haluavat myös osoittaa solidaarisuutta väkivaltaa ja epäoikeudenmukaisuutta vastaan kamppailevia palestiinalaisia ja israelilaisia kohtaan.

Julkaistu Sivari&Totaalissa 1/01