Israel: Kahdelle aseistakieltäytyjälle 14 päivää vankeutta

Kaksi naisaseistakieltäytyjää on jälleen vangittu Israelissa. Raz Bar-David Varon ja Maya Yechieli Wind ilmoittautuivat värväyskeskuksessa 14.1.2009, ja molemmille langetettiin 14 pävän vankeusrangaistus värväytymisestä kieltäytymisen johdosta. Molemmat ovat ylioppilaskokelaiden (shiministim) kieltäytymiskirjeen allekirjoittajia. Heidän puolestaan voi lähettää vastalauseviestin puolustusministeri Ehud Barakille WRI:n sivustolta. Myös Jewish Voice for Peace -järjestön vetoomuksen shiministimien vapauttamiseksi voi edelleen allekirjoittaa täällä.


Molemmille kieltäytyjille kerrotiin, että naisten sotilasvankila on täynnä, joten heitä pidettiin värväyskeskuksessa useita päiviä. He aloittivat vankeustuomionsa suorittamisen 19. tammikuuta. Molempien odotetaan vapautuvan 29.1.2009.

Raz Bad-David Varonille kyseessä on neljäs vankeustuomio. Niiden lisäksi hän on viettänyt neljä päivää eristyksessä tukikohdassa. Hän aloitti ensimmäisen tuomionsa 3.11.2008.

Maya Yechieli Wind tuomittiin nyt ensimmäisen kerran. Ennen vankeuteen astumistaan hän kirjoitti seuraavan julkilausuman:

"Ensialkuun en monien israelilaisten tavoin kyennyt nousemaan vastustamaan ja arvostelemaan Israelin armeijan moraalittomia toimia. Tiedostan, että tämä vaikeus on seurausta identifioitumisen tunteestani oman ikäisiini sotilaisin, joihin voisin rinnastua. Tänään juuri tämän ymmärtäminen johtaa minut kieltäytymään. En voi samaan aikaan tunnustaa israelilaisten ihmisyyttä ja jättää palestiinalaisten ihmisyyden tunnustamatta. Juuri tunteeni syvästä sitoutumisesta siihen yhteisöön, jossa olen kasvanut, on syy kieltäytymiseeni osallistua tähän verenvuodatuksen noidankehään.

Emme voi enää kutsua armeijaamme "puolustusvoimiksi". Puolustusvoimat eivät miehittäisi toisen kansan maata. Puolustusvoimat eivät auttaisi pystyttämään siirtokuntia noille maille. Puolustusvoimat eivät sallisi siirtokuntalaisten heitellä palestiinalaisia siviilejä kivillä, eivätkä estäisi heidän pääsyä mailleen ja riistäisi heiltä toimeentulon lähteitä. Mitään tällaista puolustusvoimat eivät tekisi.

Miehityksestä ei ole puolustuksellista hyötyä. Päinvastoin miljoonien ihmisten tarkoitukseton miehittäminen johta vain mielipiteiden radikalisoitumiseen, vihaan ja väkivallan eskaloitumiseen. Väkivalta on itseään ruokkiva kierre. Tämä kierre ei lakkaa, ennen kuin joku nousee esiin ja taipumattomasti kieltäytyy osallistumasta.

Ja sen teen tänään.

Mielipiteeni ovat perusteltuja myös meneillään olevan Gazan operaation kannalta. Yhdenlainen väkivalta ei voi lopettaa toisenlaista. Nykyinen väkivalta on seurausta vuosikymmeniä jatkuneesta miehityksestä ja Gazan saartamisesta siellä olleiden siirtokuntien purkamisen jälkeen. Suren sekä palestiinalaisten että israelilaisten aiheettomia kuolemia.

Silti olemme valinneet uuden sodan."

Molemmille vangituille voi lähettää tukipostia:

Raz Bar-David Varon (Military ID 6000383)
Maya Yechieli Wind (Military ID 5984305)
Military Prison No 400
Military Postal Code 02477
IDF Israel
Fax: +972-4-9579389

Lähetä kopio kirjeestäsi osoitteeseen shiministim[at]gmail.com. Armeija ei välttämättä toimita vangituille lähetettyä tukipostia perille.

Aikaisemmin vankeuteen tuomioituista shiministimeistä Mia Tamarin vapautettiin palveluksesta 17.12.2008. Hänen osaltaan tuomiokierre on nyt neljän vankeusrangaistuksen jälkeen ohi. Omer Goldman puolestaan vapautettiin kahden tuomion jälkeen marraskuussa. Tammikuun alussa vapautettiin myös Tamar Katz ja Yuval Oron-Ofir, molemmat kolmen tuomion jälkeen.