Israel: aseistakieltäytyjä Or Ben-Davidille 20 päivää vankeutta

19-vuotias jerusalemilainen Or Ben-David, yksi viimeisen vuoden lukiolaisten kieltäytymiskirjeen 2009-10 allekirjoittajista, sai 20 päivän vankeusrangaistuksen 29. lokakuuta. Hän suorittaa rangaistuksensa sotilasvankilassa. Ennen vankeusrangaistusta hän oli saanut viikko sitten seitsemän päivän arestirangaistuksen. Häntä pidetään parhaillaan naisten sotilasvankilassa Tzrifinissä. Hänen puolestaan voi lähettää vastalauseviestin Israelin puolustusministeri Ehdu Barakille WRI:n sivustolta.

Or Ben-David haki alunperin pääsyä niin kutsutun "omantunnon komitean" kuultavaksi (kyseessä on armeijan sisäinen komitea, joka käsittelee vakaumukseen perustuvat vapautushakemukset Israelin armeijassa), mutta häntä ei koskaan kutsuttu sen kuultavaksi.

Kirjeessä, jossa selitti kieltäytymisensä perusteita, Or Ben-David kirjoitti:

"Kieltäytyminen tarkoittaa sitä, että sanoo ei! Ei sotilasvallalle Länsirannalla, ei väkivallan käytölle puolustautumiskeinona, ei patriarkaatille, ei väkivallalle viattomia kohtaan, ei väärinkäytöksille sotilaita kohtaan, ei sodalle ja ei yhteiskunnalle, joka väittää olevansa demokraattinen, mutta pakottaa nuoret kantamaan asetta, tappamaan ja tulemaan tapetuksi.
...
Kieltäydyn, koska haluan että teollani on merkitys. Haluan kaikkien toivonsa menettäneiden palestiinalaisnuorten näkevän, että Israelissa on ihmisiä, jotka välittävät ja jotka valitsevat toisin. Haluan kaikkien ystävieni, jotka ovat ryhtyneet tai ryhtymässä sotilaiksi näkevän, ettei asioiden tarvitse olla niin kuin ne ovat eikä moraalittomien asioiden tekeminen ole välttämätön asiaintila, että on toinenkin vaihtoehto, ettei ole välttämätöntä kärsiä sortavan armeijasysteemin alaisuudessa (suurin osa sotilaista kärsii palvelusta suorittaessaan). Ehkä hekin avaavat silmiään ja mieliään vähän enemmän sille, mitä heidän ympärillään tapahtuu."

Or Ben-David vapautunee vankilasta 15. marraskuuta, mutta hänet vangitaan todennäköisesti uudelleen pian sen jälkeen.

Or Ben-Davidille voi lähettää tukiviestejä:

Or Ben-David
Military ID 6054025
Military Prison No. 400
Military Postal Code 02447, IDF
Israel
Fax: +972-3-9579389

Lähetä tukiviestisi myös osoitteeseen shministim10(at)gmail.com, koska armeija ei välttämättä toimita niitä perille vangitulle.