Aseistakieltäytyjä vankilaan Israelissa - lähetä tukiviesti

Israelilainen rauhanjärjestö New Profile kertoo, että aseistakieltäytyjä Omer Shoshan on saanut 20 päivän vankeusrangaistuksen 14.9.2010. Hänen puolestaan voi lähettää vastalauseviestin puolustusministeri Ehud Barakille War Resisters' Internationalin sivustolta.

Omer Shoshan aloitti palveluksensa Israelin armeijassa kahdeksan kuukautta sitten, mutta hänen vakaumuksensa muuttui palveluksen aikana. Hän lähti yksiköstään 6. syyskuuta ja palasi sinne kahdeksan päivää myöhemmin tullakseen lähetetyksi vankilaan. Hän sai 20 päivän tuomion, mutta määrättiin ensin eristykseen sotilasyksikössään. 19. syyskuuta hänet siirrettiin sotilaspoliisin arestiin Jerusalemiin, jossa vankeustuomion suorittaminen käynnistyi (eristysaika tukikohdassa siis lisättiin vankeustuomion päälle).

Kieltäytymisilmoituksessaan Omer Shoshan kirjoitti:

"Kieltäydyn palvelemasta Israelin asevoimissa, armeijassa, joka miehittää ja sortaa palestiinalaisväestöä jokapäiväisesti, mikä kalvaa maata mahdollisuuksilta saavuttaa rauha ja näin ollen myös Israelin turvallisuudelta, ja mikä turmelee valtion moraalista ja demokraattista luonnetta.

Yli 40 vuoden ajan Israelin armeija on sortanut miehitettyjen alueiden palestiinalaisia jokapäiväisesti ja vienyt heiltä heidän perusoikeutensa elää normaalisti. Tähän sisältyvät heidän liikkumisenvapautensa tukahduttaminen, heidän taloutensa vahingoittaminen, heidän fyysinen loukkaamisensa, laittomat pidätykset ja muut vakavat rikokset, jotka tavallisesti eivät pääse valtatiedotusvälineisiin. Tosiasia, että jokaisella vihreän linjan takana palvelevalla sotilaalla on valta paikallisten asukkaiden elämään ja mahdollisuus pakottaa heidät toimimaan halunsa mukaan, on laiton ja epädemokraattinen, ja aiheuttaa päinvastaisen kuin sen tarkoitus on: se aiheuttaa terrorismia, lisää vihaa meitä kohtaan ja kalvaa maata kaikkien realististen mahdollisuuksien saavuttaa rauha alta. Mitä tarkoitusta miehitys siis todellisuudessa palvelee? Vain yhtä: israelilaisten siirtokuntien ylläpitämistä Länsirannalla. Siirtokunnat  ovat kuitenkin itsessään laittomia ja este kompromissin saavuttamiselle kahden kansan välillä.

Jopa ennen värväytymistä minulla oli epäilykseni siitä, liitynkö maatani edustavaan armeijaan vai kieltäydynkö siitä. Lopulta päätin värväytyä, koska koin että voisin kieltäytyä sisältä päin, tehdä asiat toisin, aiheuttaa muutosta. Tänään ymmärrän, että itsessään armeijan toiminta miehitetyillä alueilla, sen läsnäolo siellä, tarkoittaa miehitystä enkä voisi tehdä mitään millä olisi merkitystä, en edes vaikka itse kohtelisin palestiinalaissiviilejä myönteisemmin.

Uskon, että maassa joka väittää olevansa demokraattinen, on hyvä ja jopa välttämätöntä kaikille meille esittää kritiikkiä ja suuttumusta kun maamme on väärässä. Israelin armeija on organisaatio, joka taistelee sellaisten asioiden puolesta joihin en usko, toimii epädemokraattisesti ja moraalittomasti ja vähentää mahdollisuuksia saavuttaa rauha. En ole enää halukas olemaan osa sitä."

Omer Shoshan vapautettaneen 6. lokakuuta ja vangitaan todennäköisesti uudelleen pian sen jälkeen. Koska häntä pidetään pienessä eristyskeskuksessa eikä sotilasvankilassa, meillä ei ole hänen vankilaosoitettaan. Tukikirjeitä ja viestejä voi kuitenkin lähettää hänelle sähköpostilla osoitteeseen messages2prison(at)newprofile.org. Viestit toimitetaan perille vierailujen aikana.