Amnesty International tunnusti jälleen suomalaisen totaalikieltäytyjän mielipidevangiksi

Lehdistötiedote 24.3.2004 klo 12.00, heti julkaisuvapaa

Maaliskuun alussa vankiloissa 24 aseistakieltäytyjää

Amnesty Internationalin kansainvälinen sihteeristö ilmoitti Aseistakieltäytyjäliitolle tiistaina tunnustaneensa jälleen yhden totaalikieltäytyjän mielipidevangiksi. Siviilipalveluslain vuoden 1999 jälkeen tuottamien Amnestyn tunnustamien mielipidevankien määrä on nyt 46. Järjestö pitää suomalaisia totaalikieltäytyjiä mielipidevankeina siviilipalveluksen rangaistuksenomaisen keston vuoksi.

Uusin mielipidevanki on 20-vuotias Kärsämäeltä kotoisin oleva Eero Laitinen. Hän haki siviilipalvelukseen ollessaan kutsunnoissa syksyllä 2002 henkilökohtaisen eettisen vakaumuksensa johdosta, kieltäytyi sivarista rangaistuksenomaisen palvelusajan takia helmikuussa 2003 ja tuomittiin maksimimittaiseen 197 vrk:n ehdottomaan vankeusrangaistukseen Loviisan käräjöoikeudessa 14.10.2003. Hän aloitti tuomionsa suorittamisen 5.1. tänä vuonna.

Totaalikieltäytyjien määrä on ollut voimakkaassa nousussa viime vuosina. Kun 1990-luvun puolivälissä vankeuteen tuomittiin vuosittain noin 15 totaalikieltäytyjää, oli määrä vuonna 2002 oikeustilastojen mukaan jo 76. Sen jälkeen luku on tuskin ainakaan laskenut. Maaliskuun alussa Suomen vankiloissa istui 24 aseistakieltäytyjää.

Määrän kasvu on suurelta osin seurausta juuri rangaistuksenluontoisesta palvelusajasta ja muista siviilipalveluksen ongelmista. Suomalainen siviilipalvelus poikkeaa kestonsa suhteen merkittävästi sekä siviilipalveluksen kestoa koskevista kansainvälisistä suosituksista että muiden Länsi-Euroopan maiden käytännöistä. Niissä Länsi-Euroopan maissa, joissa asevelvollisuus on edelleen voimassa, siviilipalvelus on joko samanmittainen tai hieman asepalveluksen peruskestoa pidempi.

Tällä hetkellä Valtioneuvostossa tai Eduskunnassa ei ole käynnissä hankkeita siviilipalvelusajan lyhentämiseksi. Aseistakieltäytyjäliitto ihmettelee syvästi Suomen viranomaisten piittaamatonta suhtautumista maan kansainvälisen ihmisoikeusmaineen kyseenalaiseen valoon saattavaa mielipidevankiongelmaa kohtaan.