Toistuvia rangaistuksia aseistakieltäytyjille Kreikassa - lähetä vastalauseviesti!

Viimeisten puolen vuoden aikana aseistakieltäytyjien vainoaminen on lisääntynyt Kreikassa voimakkaasti. Ainakin kuusi aseistakieltäytyjää on joutunut oikeudenkäyntiin vaihtelevin tuloksin. Oikeuteen joutuneet ovat Lazaros Petromelides, Nikolaos Karanikas, Michalis Tolis, Dimitris Sotiropulos, Menelaos Exioglou ja Charalabos Akrivopoulos. Osa heistä on tuomittu aseistakieltäytymisen johdosta aikaisemminkin. Vastalauseviestin voi lähettää täältä.

Viimeisin tapaus on 46-vuotias aseistakieltäytyjä Lazaros Petromelides. Hän julistatui aseistakieltäytyjäksi yli kaksikymmentä vuotta sitten maaliskuussa 1992. Tuolloin Kreikka ei tunnustanut lainkaan aseistakieltäytymisoikeutta (se tunnusti sen rajoitetusti vuonna 1997). Petromelidis on ollut yli kymmenessä oikeudenkäynnissä ja tuomittu vankeuteen jo kolme kertaa. Jouduttuaan pideätetyksi 20. kesäkuuta hän sai 5431 euron sakon puolentoista vuoden vankeustuomion sijasta. Sakko on ristiriidassa kansalais- ja poliittisia oikeuksia koskevan yleissopimuksen kanssa. Sopimuksen 14. artiklassa kielletään useampikertainen tuomitseminen tai syyttäminen samasta teosta. Petromelidis on jo ohittanut iän, jolloin velvollisuus suorittaa asevelvollisuuspalvelusta päättyy Kreikassa.

Alla on kerrottu muiden oikeuteen joutuneiden tilanteesta:

- Nikos Karanikas pidätettiin ensimmäisen kerran aseistakieltäytymisen johdosta vuonna 1995, siis 18 vuotta sitten. 22.2.2013 hän joutui jälleen sotilasoikeuden eteen Thessalonikissa. Runsaasti huomiota herättänyt oikeudenkäynti päättyi vapauttavaan tuomioon, mutta pian sen jälkeen Karanikas sai uuden palvelukseenastumismääräyksen. Hän pidätettiin uudelleen lyhyeksi aikaa Thessalonikissa 11.6. Oikeudenkäynti järjestetään 2.7.

- 29-vuotias totaalikieltäytyjä Menelaos Exioglou kutsuttiin sotilaspalvelukseen elokuussa 2010. Hän kieltäytyi sekä sotilaspalveluksesta että korvaavasta, käytännössä rangaistuksenluontoisesta korvaavasta palvelusta. Joulukuussa 2012 hän sai neljän kuukauden vankeustuomion ehdollisena. 18.4.2013 hänet vangittiin uudelleen ja pian sen jälkeen vapautettiin. Oikeudenkäynti järjestettiin Ateenan sotilasoikeudessa 20. kesäkuuta. Hän sai viiden kuukauden ehdollisen tuomion syytettynä "tottelemattomuudesta".

- 30-vuotias Michalis Tolis pidätettiin Ioanninassa 3. kesäkuuta. Syyte koski tottelemattomuutta. Hän siirrettiin Ateenaan ja tuotiin Ateenan sotilasoikeuden eteen 4. kesäkuuta. Oikeudenkäyntiä kuitenkin lykättiin ja sen uusi päivä lienee vasta syksyllä.

- Charalabos Akrivopoulos pidätettiin 19. maaliskuuta ja sai pian sen jälkeen syytteen tottelemattomuudesta. Hän oli saanut jo maaliskuussa 2011 Piraeusin merisotaoikeudessa kahdeksan kuukauden ehdollisen tuomion kahden vuoden koetusajalla - joten uusi oikeudenkäynti järjestettiin júuri ennen sen loppua. EBCO-järjestö kuvasi oikeudenkäyntiä "ainutlaatuisen kyynisyyden osoitukseksi". Aktivopoulos vapautettiin 21. maaliskuuta ja oikeudenkäynti lykättiin lokakuulle. Kuitenkin jo ennen oikeudenkäynnin alkua hänelle toimitettiin määräys aloittaa palvelus seuraavana päivänä. Hän on siis taas pidätysuhan alainen.

- Dimitris Sotiropulos pidätettiin kutsuntakarkuruuden johdosta jo vuonna 1994. Hänen oikeudenkäyntinsä oli määrä pitää 28. toukokuuta. Oikeusprosessi häntä vastaan aloitettiin siitä huolimatta, että hänet vapautettiin asepalveluksesta kolmen lapsen isänä jo vuonna 2008.