Satakuntalaiselle totaalikieltäytyjälle pitkä tuomio

tiedotusvälineille 30.1.2014 klo 16.30

Itä-Uudenmaan käräjäoikeus on langettanut 22-vuotiaalle satakuntalaiselle totaalikieltäytyjälle 173 vrk:n valvontarangaistuksen. Tuomio annettiin kirjallisessa menettelyssä 24.1. Satakuntalaismiestä syytettiin siviilipalveluksesta kieltäytymisestä. Hän oli ilmoittanut kieltäytymisestään viime vuoden maaliskuussa.

Tuomittu pitää asevelvollisuusjärjestelmää ihmisiä eriarvoistavana sukupuolen ja vakaumuksen sisällön perusteella. Hän näkee myös, että asepalvelus ja siviilipalvelus ovat keskenään eriarvoisia palvelusajan pituuden johdosta. Siviilipalvelus kestää 347 vrk, kun taas varusmiespalveluksen lyhin kesto on 165 vrk. YK:n ihmisoikeuskomitea totesi viime vuoden heinäkuussa, että siviilipalveluksen kesto rikkoo kansalais- ja poliittisia oikeuksia koskevaa yleissopimusta. Sopimus sitoo Suomea.

Totaalikieltäytyjien määrä on kääntynyt nousuun viime aikoina. Aseistakieltäytyjäliiton arvion mukaan kahtena viime vuonna on aloitettu oikeusprosessi noin 40-50 totaalikieltäytyjää vastaan vuosittain. Aseistakieltäytyjäliitto pitää kasvua yhtenä osoituksena asevelvollisuusjärjestelmän kriisistä.

Valvontarangaistus tarkoittaa tiukasti valvottua kotiarestia. Se mahdollistui totaalikieltäytymisen seuraamusmuotona vuonna 2011. Aikaisemmin kaikki totaalikieltäytyjät tuomittiin vankilaan. Nykyään suurin osa totaaleista saa valvontarangaistuksen, mutta myös vankeustuomiot ovat edelleen mahdollisia.