Egyptiläinen aseistakieltäytyjä nälkälakossa - lähetä vastalauseviesti!

Päivitys 7.12.: Sotilastuomioistuin lykkäsi käsittelyä jälleen kerran.

Kolmen vuoden vankeustuomion keväällä armeijan solvaamisesta saanut pasifistiblokkaaja ja aseistakieltäytyjä Maikel Nabil Sanad aloitti nälkälakon vangitsemistaan vastaan tiistaina 23.8.2011. Egyptin puolustusministerille osoitetun vastalauseviestin hänen puolestaan voi lähettää WRI:n sivustolta.

Maikel Nabil Sanadin tuomio perustuu Egyptin rikoslain 184. artiklaan, joka kriminalisoi "parlamentin tai valtion viranomaisten, armeijan ja tuomioistuinten panettelun", sekä rikoslain 102. artiklaan "väärän tiedon levittämisestä". Egypti on mukana kansalais- ja poliittisia oikeuksia koskevassa yleissopimuksessa, joka takaa oikeudenmukaisen oikeudenkäynnin (artikla 14) ja mielipiteen- ja ilmaisunvapauden (artikla 19). Myös Egyptin oma perustuslaki turvaa ilmaisunvapauden ja lehdistönvapauden. Kirjoituksissaan Maikel Nabil Sanad käytti mielipiteen- ja ilmaisunvapautta. Tähän sisältyy oikeus arvostella armeijan toimintaa viime keväisen vallankumouksen aikana ja sen jälkeen.

21.7.2011 YK:n ihmisoikeuskomitea hyväksyi uuden yleiskommentin mielipiteen- ja ilmaisunvapaudesta. Sen mukaan "valtioiden ei tulisi kieltää armeijan tai viranomaisten kaltaisten instituutioiden arvostelemista." Maikel Nabil Sanad tuomitseminen ja vangitseminen rikkoo näin ollen selkeästi kansalais- ja poliittisia oikeuksia koskevan yleissopimuksen 19. artiklaa. 18.8.2011 asevoimien ylineuvosto luopui vastaavanlaisista syytteistä kahta aktivistia, Asmaa Mahfouzia ja Louie Nagatia, vastaan. Maikel Nabil Sanad on silti yhä vangittuna ja hänen valituksensa käsittely viivästynyt.

Human Rights Watch raportoi, että lukuisat mielenosoittajat ovat saaneet syytteitä sotilastuomiostuimissa. 15.8. sotilastuomioistuimessa käsiteltiin tapausta, jossa kuusi mielenosoittajaa oli saanut syytteitä poliisin kimppuun hyökkäämisen lisäksi "armeijan solvaamisesta" heidän huudettuaan "vihamielisiä" iskulauseita sotamarsalkka Mohamed Hussein Tantawista, joka on tällä hetkellä maan tosiasiallinen johtaja. Eräässä toisessa tapauksessa sotilasoikeus tuomitsi Hassan Bahgatin kuudeksi kuukaudeksi vankilaan armeijan solvaamisesta Tahririn aukiolla 6.8.

Nälkälakollaan Maikel Nabil Sanad protestoi epäoikeudenmukaista vankeustuomiotaan vastaan. Tuomiosta tehtyä vetoomusta ei ole käsitelty, vaikka sen langettamisesta on jo yli neljä kuukautta. Samaan aikaan muita vankeja vapautetaan ja monien kohdalla armeijan solvaamisesta nostetuista syytteistä on luovuttu.

War Resisters' International on erittäin huolissaan Maikel Nabil Sanadin terveydentilasta. Hän kieltäytyy tällä hetkellä syömästä, mutta nauttii vettä ja lääkkeitä sydänvaivoihinsa. Mikäli viranomaiset eivät vastaa hänen vaatimuksiinsa, hän aikoo kieltäytyä ensin myös veden nauttimisesta ja myöhemmin lääkityksestä.

Maikel Nabil Sanadille voi lähettää tukikirjeitä:

Maikel Nabil Sanad

El-Marg prison

El-Kalag

El-Khanka

Qalyubeya

Egypt