Aseistakieltäytyjiä vankilaan Turkmenistanissa – valitus YK:lle johti perheen pahoinpitelyyn

Neljä aseistakieltäytyjää on vangittu Turkmenistanissa, kaksi heistä jo toista kertaa. Erään toisen aseistakieltäytyjän perheenjäseniä on pidätetty ja kidutettu. Vastalauseviestin maan viranomaisille voi lähettää WRI:n sivustolta.

Kaikki nyt vangitut ovat Jehovan todistajia. Dovran Matjakubov ja Matkarim Aminov olivat suorittaneet jo aikaisemmin 18 kuukauden vankeustuomion, josta vapautuivat kesäkuussa 2012. Joulukuussa he saivat uuden kahden vuoden tuomion.

Heidät tuomittiin maan pohjoisosassa sijaitsevassa Dashoguzin kaupungissa. Forum 18 -järjestön mukaan Dashoguzissa aseistakieltäytyjille langetetaan kovempia rangaistuksia kuin muualla maassa. Koska kyseessä on toinen tuomio, he joutuvat todennäköisesti kovennetun kurin vankilaan.

Jadgarbek Sharipov sai puolestaan joulukuussa 2012 yhen vuoden ja Arslan Dovletov tammikuussa 2013 18 kuukauden mittaisen vankeusrangaistuksen. Sharipovin palvelukseen määräämistä oli lykätty alkuvuonna 2012 terveysongelmien johdosta eikä ole tietoa, miksi sotilasviranomaiset ovat tästä huolimatta päättäneet nostaa syytteen.

Kaikki neljä on siirretty Dashoguzin pidätyskeskukseen. Heidän tuomionsa langetettiin Turkmenistanin rikoslain 219. artiklan ensimmäisen osan perusteella. Sen mukaan asevoimissa kieltäytymisen maksimirangaistus rauhan aikana on kaksi vuotta vankeutta. Yhteensä Turkmenistanin vankiloissa on tällä hetkellä ainakin kahdeksan aseistakieltäytyjää, kaikki Jehovan todistajia.

Valitus kidutuksesta YK:n ihmisoikeuskomitealle

Tuomiot langetettiin samaan aikaan, kun kymmenen turkmenistanilaisen Jehovan todistajan – joukossaan Matjakubov ja Aminov – tekemät valitukset ovat YK:n ihmisoikeuskomitean käsittelyssä.

Ihmisoikeuskomitealle 3.9.2012 jätettyssä valituksissa, jonka ensimmäinen allekirjoittaja on Navruz Nasirlajev, syytetään Turkmenistania kidutuksesta sekä uskonnonvapauden loukkaamisesta. Valittajat kertovat, että Seydin työleirillä – jonne useimmat aseistakieltäytyjät lähetetään – aseistakieltäytyjiä suljetaan säännöllisesti rangaistusselliin ja joitain heistä on pahoinpidelty.

23. tammikuuta 30 poliisia hyökkäsi Navruz Nasirlajevin kotiin Dashoguzissa. Kahta perheenjäsentä ja neljää vierasta pidettiin vapautensa menettäneenä jopa 40 tuntia. Kaikkia pahoinpideltiin ja kidutettiin, yhtä vakavasti, ja yhtä pidätettyä uhkailtiin raiskauksella. Kolmelle heistä langetettiin sakkoja.

Vastalauseviestejä voi lähettää seuraaviin osoitteisiin:

Kurbanguly Berdymuhammedov
President of Turkmenistan
Apparat Prezidenta
744000 Ashgabat
TURKMENISTAN
Fax: +993 12 355112

Rashid Meredov
Minister of Foreign Affairs
Magtymkuli ave., 85
744000 Ashgabat
Email mfatm@online.tm