Gwangjun alueen vetoomustuomioistuin kumosi viime vuoden lopulla kahdelle aseistakieltäytyjälle langetetut tuomiot Etelä-Koreassa. Syyttämäksi todetut ovat Cho Rak-hoon ja Kim Hyung-geun. Päätös on voitto Korean aseistakieltäytyjille, sillä kyseessä on ensimmäinen kerta kun vetoomustuomioistuin kumosi aseistakieltäytyjälle langetetun tuomion. Vetoomustuomioistuin hylkäsi myös syyttäjän vaatimuksen tuomita kolmas aseistakieltäytyjä, Kim Hye-min, joka todettiin syyttömäksi oikeudenkäynnissään toukokuussa 2015.
Päätös oli selvä viesti siitä, että aseistakieltäytyminen ei ole rikos ja että valtion täytyy luopua aseistakieltäytyjien rankaisemisesta, totesi Amnesty Internationalin Itä-Aasian tutkija Hiroka Shoji.
“Vetoomustuomioistumen päätöksen todellinen merkitys paljastuu sitten,“ totesi WRI:n korealainen jäsenjärjestö World Without War, “kun perustuslakituomioistuin tekee päätöksensä siitä, onko aseistakieltäytymisen kriminalisoiva lainsäädäntö maan perustuslain mukainen.“
Amnesty Internationalin mukaan Etelä-Koreassa on enemmän asepalveluksesta kieltäytymisen johdosta vangittuja ihmisiä kun muualla maailmassa yhteensä. Lokakuussa 2016 vankeudessa oli 399 aseistakieltäytyjää, ja todellinen lukumäärä lienee vielä korkeampi, koska kaikista tapauksista ei ole tietoa.