Eduskunnan puolustusvaliokunta asettui tänään antamassaan muistiossa kannattamaan Jehovan todistajien vapautuslain kumoamista. "Ratkaisu ei ole yllättävä, mutta osoittaa silti tyrmistyttävää piittaamattomuutta Suomen ihmisoikeusvelvoitteista", Aseistakieltäytyjäliitto toteaa.
YK:n ihmisoikeuskomitea on vaatinut Suomea useaan otteeseen ratkaisemaan ongelman nimen omaan laajentamalla vapautuslakia koskemaan myös muita vakaumuksia. Vaatimus perustuu YK:n kansalais- ja poliittisia oikeuksia koskevan yleissopimuksen sisältämään omantunnon, ajatuksen ja uskonnonvapauden suojaan. Aseistakieltäytymisoikeus sisältyy vakiintuneen tulkinnan mukaisesti näiden vapauksien piiriin, ja komitean kannanotto merkitsee sitä, että se pitää aseistakieltäytymisestä langetettavia vapausrangaistuksia kyseisiä perusoikeuksia loukkaavina.
Kansalais- ja poliitisia oikeuksia koskeva yleissopimus on voimassa Suomessa laintasoisena ja YK:n ihmisoikeuskomitealla on sen tulkintavalta. Tästä huolimatta puolustusvaliokunta ei edes mainitse YK:n kannanottoja mietinnössään. Ei sitä toki tehnyt asiasta viime viikolla asiasta lausunnon antanut perustuslakivaliokuntakaan.
Vapautuslain kumoaminen ei ratkaise totaalikieltäytyjien tuomitsemiseen liittyvää ongelmaa, vaan pahentaa sitä. Ihmisoikeusloukkaukset jatkuvat ja totaalikieltäytyjien lukumäärä todennäköisesti lisääntyy entisestään. Alkuvuoden aikana uusia totaalikieltäytyjiä on tullut ennätysvauhtia: kieltäytymisilmoituksen siviilipalveluksesta on jättänyt vuoden alusta jo 26 totaalikieltäytyjää. Tässä luvussa eivät näy asevelvollisuudesta kieltäytyneet totaalikieltäytyjät, joita on tavallisesti vuosittain kymmenkunta. Aseistakieltäytyjäliitto pitää todennäköisenä että huomattava osa Jehovan todistajista valitsee jatkossa totaalikieltäytymisen, mikä nostaa lukumäärää entisestään.
Uudet kutsut palvelukseen eivät voi merkitä uusia syytteitä
Helsingin Sanomat julkaisi tänään artikkelin, jossa kerrottiin viime aikoina vapauttavan tuomion saaneiden totaalikieltäytyjien joutuvan uudelleen määrätyksi siviilipalvelukseen.
Aseistakieltäytyjäliitto toteaa, että "ei kahta yhdestä" -periaate merkitsee sitä, ettei toista kertaa kieltäytyneitä kohtaan voida nostaa uusia syytteitä, saati sitten langettaa tuomioita. Suomesta on olemassa Korkeimman oikeuden ennakkoratkaisu, jossa vakaumuksellisten aseistakieltäytyjien useampikertaisen tuomitsemisen katsottiin rikkovan useampikertaisen syyttämisen kieltoa. Tämä on linjassa myös kansainvälisten ihmisoikeuselinten kannanottojen kanssa.