Eduskunnan apulaisoikeusasiamies Jukka Lindstedt antoi 20.11.2008 vastauksen syyskuussa 2006 tehtyyn kanteluun, joka koski poliisin toimintaa Aseistakieltäytyjäliiton ASEM-huippukokouksen aikana 10.9.2006 järjestämää pientä mielenosoitusta kohtaan. Mielenosoituksessa vaadittiin Korean tasavaltaa vapauttamaan maassa vangitut aseistakieltäytyjät ja sen tarkoitus oli saattaa tämä viesti kokoukseen osallistuvien Etelä-Korean ja muiden valtioiden edustajien tietoon.
Kantelussa arvosteltiin kahta asiaa. Ensin mielenosoittajat määrättiin kahdesti siirtymään valitsemistaan mielenosoituspaikoista ilman lainmukaisia perusteita. He menivät ensin poliisille ilmoittamaansa paikkaan Itä-Pasilassa. Jouduttuaan poistetuksi sieltä he siirtyivät toiseen paikkaan, josta on myös näköyhteys kokouspaikkana toimineen Messukeskuksen pääsisäänkäynnille. Sieltäkin heidät poistettiin ja määrättiin siirtymään poliisin erikseen mielenosoituksille varaamaan paikkaan Velodromin tekonurmikentälle. Kenttä sijaitsee Messukeskuksen takana, eikä sieltä ole näköyhteyttä pääovelle, josta eri maiden delegaatiot saapuivat kokoukseen.
Ratkaisussaan apulaisoikeusasiamies Lindstedt ei katso poliisin toimineen tilanteessa lainvastaisesti eikä kantelu anna aihetta muihin toimenpiteisiin kuin päätöksen tiedoksi saattamiseen tapahtumiin osallistuneille poliiseille. Hän kuitenkin toteaa myös, että "poliisilta saaduissa selvityksissä on mielestäni eräitä ainakin jossain määrin ongelmallisia kannanottoja", ja yleisemmällä tasolla päätös sisältääkin useita tärkeitä painotuksia.
Lindstedt korostaa sitä, että ”mielenosoituksen paikan valitsevat ensisijaisesti sen järjestäjät, ei poliisi” ja toteaa, että ”vain jos järjestäjien valitsemaa paikkaa ei kokoontumislain 10§:n perusteella voida hyväksyä, poliisi voi osoittaa yhteyshenkilön kanssa neuvoteltuaan uuden paikan mielenosoitukselle.” Tällöinkin poliisilla on velvollisuus neuvotella uudesta mielenosoituspaikasta, ”kyse ei saa olla tyhjästä muodollisuudesta tai varsinkaan poliisin yksipuolisesta ilmoituksesta.” Hän kirjoittaa myös pitävänsä ”jossain määrin kyseenalaisena” poliisin esittämiä perusteluja mielenosoituksen siirtämiselle alkuperäisestä paikasta, vaikkei katsokaan että asiasta päättäneen poliisiviranomaisen ”arvio olisi osoitettavissa vääräksi”
Poliisin mielenosoituksia varten varaamasta paikasta apulaisoikeusasiamies toteaa, ”ettei sitä minun mielestäni voi pitää erityisen sopivana kyseisen mielenosoituksen tarkoituksen kannalta”, koska näkyvyys delegaatioiden reitille Messukeskuksen pääsisäänkäynnillä on sieltä ”hyvin huono”. Hän viittaa eduskunnan perustuslakivaliokunnan kokoontumislakia säädettäessä ottamaan kantaan, jonka mukaan ”kokouksen järjestäminen juuri määrätyssä paikassa voi olla kokoontumisen tarkoituksen oleellinen osa”.
Kaj Raninen