TFF:n näkökulmia Kosovon itsenäisyysjulistukseen

Historia huomioonottaen on hyvin ymmärrettävää, että tämä on onnellinen päivä ja paljon kaivattu tapahtuma Kosovon albaaneille. Meidän tulisi kuitenkin kysyä myös: mitä se merkitsee muulle maailmalle - ja mitä se merkitsee tulevaisuudelle?

Jos ajattelet, että Kosovo on pieni ja että tämä "uusi eurooppalainen valtio" ei juurikaan kosketa sinua, salli meidän nostaa esiin seuraava näkökulma:

TFF:n kotisivulle on avattu erityinen osasto, joka sisältää joitakin valittuja korkeatasoisia analyysejä ihmisiltä, joilla kaikilla on 10-50 vuoden henkilökohtainen kokemus Balkanin politiikasta.

TFF:n yhteistyökumppanit analysoivat, miksi tämä irtautuminen tapahtui ja mitä seurauksia sillä saattaa olla. Esittelemme myös malleja, jotka olisivat olleet parempia kuin tämänpäiväinen itsenäisyysjulistus.

Kokoelma käsittelee asiaa myös kansainvälisen lain kannalta sekä nostaa esiin kysymyksen, näkevätkö muut irtautumiseen pyrkivät liikkeet eri puolilla maailmaa nyt tilaisuutensa tulleen. Esimerkiksi Georgiassa sijaitsevat Abhasia ja Etelä-Ossetia ilmoittivat samalla hetkellä kun Kosovo julistautui itsenäiseksi, että aikovat pyytää Venäjää ja YK:n turvallisuusneuvostoa tunnustamaan ne Kosovon tavoin itsenäisiksi valtioiksi.

Lopulta tarjoamme vakavia, asiantuntevia näkökulmia Belgradista ja Makedonian Skopjesta. Tämän päivän tapahtumat Kosovossa ovat vain näyttämö. Itse näytelmässä on kysymys alueellisesta dynamiikasta, EU:n konfliktinhallinnan tulevaisuudesta ja maailman(epä)järjestyksestä.

Vaikka Kosovon alue on pieni, tämän päivän yksipuolisen irtautumisen merkitys on kaikkea muuta kuin pieni. Kosovo on osa Balkanin, Euroopan ja maailman politiikkaa ja nettoseuraukset ovat todennäköisesti hyvin, hyvin vakavia sekä alueelle, Euroopalle ja maailmalle että kansainväliselle laille, YK:lle ja ihmisoikeuksille ylipäätään.

Kutsumme sinut jakamaan ainutlaatuisen tiedon, jonka TFF on kerännyt työskennellessään Kosovon kysymyksen parissa vuodesta 1991 alkaen.

TFF 17.2.2008