Totaalikieltäytyjä tuomittiin Oulussa

tiedotusvälineille 14.3.2013 klo 16.30

24-vuotias oululainen opiskelija Lauri Leinonen sai keskiviikkona 13. maaliskuuta 38 päivän valvontarangaistustuomion Oulun käräjäoikeudessa. Häntä syytettiin siviilipalveluksesta kieltäytymisestä. Ennen kieltäytymistään toukokuun alussa 2012 hän oli suorittanut siviilipalvelusta noin yhdeksän kuukautta.

Pasifistisen vakaumuksensa johdosta armeijasta kieltäytynyt Leinonen ei suorittanut siviilipalvelusta loppuun, koska kokee velvollisuudekseen vastustaa asevelvollisuusinstituutiota. "Valtio asettaa tasa-arvon ihanteekseen, mutta ylläpitää samaan aikaan instituutiota, joka asettaa ihmiset epätasa-arvoiseen asemaan. Asevelvollisuusjärjestelmä on sukupuolisesti syrjivä, sivuuttaa keskeisimmät kansainväliset oikeusperiaatteet sekä loukkaa ihmisoikeuksia. Yleinen asevelvollisuus ei kuulu sivistysvaltioon: se rajoittaa tarpeettomasti sen kohteeksi joutuvien yksilöiden toimintavapautta ja kuormittaa koko yhteiskuntaa sen ylläpitämisessä tarvittavan byrokratian myötä", hän toteaa.

Jehovan todistajat on vapautettu asevelvollisuuspalveluksesta, mutta muun vakaumuksen omaavat aseistakieltäytyjät velvoitetaan siviilipalvelukseen tai tuomitaan vapausrangaistukseen. YK:n ihmisoikeuskomitea vaati Suomea jo vuonna 2004 laajentamaan Jehovan todistajien erityiskohtelua koskemaan myös muita aseistakieltäytyjäryhmiä. Toistaiseksi Suomen valtio ei ole kuitenkaan toteuttanut mitään muutoksia.

Kotiarestina toimeenpantavasta valvontarangaistuksesta on voimaan astumisensa jälkeen marraskuussa 2011 tullut totaalikieltäytyjien yleisin rangaistusmuoto aikaisemmin ainoana vaihtoehtona tunnetun vankeusrangaistuksen sijasta. Vuonna 2012 kieltäytymisestään ilmoitti noin 40 totaalikieltäytyjää.