Propaganda, karkuruus Ukrainassa ja asevelvollisuus Liettuassa

Asevelvollisuus palautettiin Ukrainaan viime vuonna, ja nyt Ukrainan armeija on toteuttamassa ensimmäisiä kolmesta ”hätäkutsunnasta”. Kutsunnat alkoivat 20. tammikuuta, ja niiden kohteena ovat 25-60 -vuotiaat miehet. Helmikuun puoliväliin mennessä palvelukseen oli kutsuttu 75000 henkeä, joista 60% päätyy palvelukseen, väitti Ukrainan presidentti Petro Poroshenko.

Asevelvollisuus oli lakkautettu Ukrainassa 2013, mutta se palautettiin 2014.

Venäläiset ja ukrainalaiset poliitikot ovat esittäneet kilpailevia arvioita karkureiden määrästä – joidenkin mukaan se on erittäin korkea erityisesti maan länsiosissa. Epäviralliset lähteet kertovat, että Ukrainan ja Romanian raja-alueen hotellit ovat “tupaten täynnä asevelvollisuutta pakenevia ukranalaismiehiä.” Pienen Länsi-Ukrainalaisen kaupungin pormestari kertoi: “Ainakin täällä mobilisaatio on epäonnistunut täydellisesti. Ihmiset eivät ymmärrä, mitä vastaan taistelevat. Jos kyseessä on sota, miksei sotaa ole julistettu?” Tällaiset näkemykset ovat saaneet laajalti tilaa Venäjän valtion tiedotusvälineissä ja presidentti Putin on ilmaissut tukensa Ukrainan kutsuntakarkuruudelle.

Ukrainan hallitus on kiistänyt, että mobilisaation yhteydessä olisi esiintynyt merkittäviä ongelmia ja syyttää lausunnossan Venäjän hallitusta paisuteltujen karkurilukujen esittämisestä sekä ihmisten yllyttämisestä asevelvollisuuden vastustamiseen propagandakampanjan avulla.

Ukrainalainen journalisti Ruslan Kotsaba sai huomioita tiedotusvälineissä julkaistuaan Ukrainan presidentille osoitetun videon, jossa kertoi menevänsä mieluummin viideksi vuodeksi vankilaan kuin taistelisi Venäjä-mielisiä kapinallisia vastaan maan itäosassa. “Tuomitsen liikekannallepanon [sotaa varten],” Kotsaba sanoo. “Kehotan kaikkia järkeviä ihmisiä tuomitsemaan tämän mobilisaation, koska tälle helvetille ja kauhulle täytyy tulla loppu.” Nyt hän on vaarassa saada 15 vuoden vankeustuomion jouduttuaan pidätetyksi maanpetoksesta ja armeijan häiritsemisestä.

Uusi hallituksen asetus säätelee liikekannallepanon kohteiden mahdollisuuksia matkustaa ulkomaille. Sen mukaan ihmisiä voidaan pidättää raja-asemilla, ja kutsuntakarkuruuteen syyllistyneet voidaan tuomita enimmillään viiden vuoden vankeusrangaistukseen – mikä oli Kotsaban videon perusta.

Armeija on myös luonut tietokannan päästäkseen kutsuntamääräyksen rikkojien jäljille. Kutsuntojen välttelyyn syyllisiksi todettuja uhkaa 2-5 vuoden vankeusrangaistus.

Raporttien mukaan myös Itä-Ukrainan venäläismielisiin joukkoihin on pakkovärvätty sotilaita, myös venäläisten joukkojen toimesta. ”Donetskin kansantasavallan” johtaja Alexander Zakharchenko sanoi venäläisten uutistoimistojen mukaan: “Suunnittelemme yleistä liikekannallepanoa 10 päivän sisällä. Kymmenen tuhatta miestä kutsutaan.” Hän ei kuitenkaan kertonut, miten liikekannallepano sanktioitaisiin.

Samaan aikaan asevelvollisuus on palautettu Liettuassa – raporttien mukaan Venäjän uhkan takia. Venäjä järjesti joulukuussa sotaharjoituksen Kaliningradissa (Venäjän erityisalue Liettuan lounaisrajalla). Liettuan presidentin Dalia Grybauskaiten mukaan asevelvollisuus on 'nopea ja kustanustehokas tapa vahvistaa maan armeijaa', kun asevelvolliset maksavat noin puolet ammattisotilaiden hinnasta. 'Valtion puolustusneuvosto' suunnittelee mobilisoivansa vuosittain noin 3500 ihmistä sotilaskoulutukseen (tämä lienee vajaat 20% kustakin miesikäluokasta – suom. huom.). Asevelvollisuuden kohteeksi joutuvat 19-26 -vuotiaat miehet, korkeamman asteen oppilaitoksista valmistuneita voidaan kutsua 38 vuoden ikään saakka. Asevelvollisuuden toimeenpano oli lakkautettu Liettuassa vuonna 2008, ja parlamentti hyväksyi 'Valtion puolustusneuvoston' päätöksen sen palauttamisesta 4. maaliskuuta.

(CO-Update, January-March 2015, No. 86)

Sources: Xinhua News Agency, Roundup: Lithuanian gov't approves law on compulsory military service, 4 March 2015; UAToday, Lithuanian president says conscription fast, cheap way to fill army ranks, 26 February; Defense News, Lithuania To Reinstate Conscription Following Ukraine Crisis, 25 February; Delfi, Lithuania to reintroduce military conscription, 24 February; Mail and Guardian, Ukrainians dodge the draft, 13 February; The Guardian, Ukraine: draft dodgers face jail as Kiev struggles to find new fighters, 10 February; antiwar.com, Ukraine’s Conscription Plan Fuels Fear, Resentment, 3 February; Taipei Times, Ukraine rebels plan call-up, want 100,000 soldiers, 3 February 2015; Global Post, Ukraine's war is getting worse, and not everyone wants to fight, 1 February; Global Research, Ukrainians Against War. Conscripts Refuse to Fight against Their Own Citizens, 29 January; KyivPost, Ukraine Defense Ministry: Nearly 62,000 get draft notices, 26 January; Kyiv Post, Military: Register of military mobilization dodgers to be drawn up in Ukraine, 26 January; TelesurTv, Ukraine to Conscript 40,000 New Troops, 15 January; WRI, Ukraine to Reintroduce Conscription, 17 October 2014; WRI, Ukraine to abolish conscription, 16 October 2013.