Ruotsalaiset aseistariisuvat Yhdysvaltoihin vietäviä aseita

Ruotsalaisen Ofog-ryhmän tiedote 16.10.2008

20 Carl Gustaf panssarintorjuntasinkoa ja muuta aseistusta vaurioitui torstaina, kun ruotsalaiset rauhanaktivistit tunkeutuivat BAE Systemsin ja Saabin tehtaisiin Ruotsissa. Kahdessa samanaikaisessa väkivallattomuustempauksessa neljä aktivistia vasaroi aseita, jotka oltiin viemässä muun muassa Yhdysvaltoihin, Iso-Britanniaan ja Intiaan.

Kaksi aktivistia pääsi sisään Saab Bofors Dynamicsin tuotantoyksikköön Eskiltunassa, Tukholman lähellä, kello 00.30 torstai aamuna. He vasaroivat ja naarmuttivat 20 Carl Gustav sinkoa, yhtä maailman laajimmalle levinneistä aseista, ennen kuin ilmoittivat poliisille läsnäolostaan huipputurvalliseksi oletetussa laitoksessa.

Samanaikaisesti kaksi muuta aktivistia meni sisää BAE Systemsin tehtaaseen Karlskogassa, Ruotsissa, Pohjoismaan länsiosassa. Kello 2.36 aamulla he mursivat oven asennushalliin ja etenivät vahingoittamaan Howitzer 77:n ja Irakin laittomassa sodassa ja miehityksessä käytetyn Archer-tarkkuuskranaatin osia.

"Kun hallituksesi tukee laitonta sotaa ja myy aseita diktatuureille, on tavallisten kansalaisten kuten me, aika ryhtyä toimeen", sanoi Annika Spalde, Ruotsin kirkon diakonissa ja ryhmän viides jäsen. Torstaina iltapäivällä hän järesti lehdistötilaisuuden Karlskogassa ja myös hänet pidätetiin kun hän yritti mennä sisään sikäläiseen asetuotantolaitokseen, joka kuului aikaisemmin kuuluisalle ruotsalaiselle Boforsille.

Tempaus on ensimmäinen aseistariisuntakampanja 2000-luvun Ruotsissa. Kun amerikkalaisjohtoinen hyökkäys Irakiin alkoi, Ruotsin asevienti kasvoi 88 prosenttia ja on jatkanut kasvuaan. Ruotsin hallitus rikkoo omaa rauhan ja puolueettomuuden periaatettaan toimittamalla aseita sotaa käyviin maihin.

Aktivistit jättivät jälkeensä reikiä turva-aidassa ja kutsukylttejä "Ovi on avoin - olet vapaa aloittamaan aseistariisunnan".

Ruotsalainen rauhanryhmä Ofog toimii väkivallattoman vastarinnan keinoin militarismia vastaan.

Kuvia, videoa ja tekstiä, sekä linkkejä Ruotsin mediaan löytyy täältä ja Ofogin sivustolta täältä.